Linkovi

Austrija odustaje od obavezne vakcinacije


Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Austriji
Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Austriji

Austrijska vlada je odlučila odustati od zakona o obaveznoj vakcinaciji samo mjesec dana nakon što je taj kontroverzni zakon stupio na snagu.

"Odlučili smo slijediti mišljenje stručne komisije i suspendovati tekst zakona koji nije proporcionalan opasnosti omikron varijante korona virusa", rekla je ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler na konferenciji za novinare u Beču.

Austrija je jedna od rijetkih zemalja koje su uvele obaveznu vakcinaciju.

"Vlada će još jednom analizirati svoju politiku vakcinacije za tri mjeseca te i dalje ima opciju fleksibilne reakcije na razvoj događaja", rekao je novinarima danas Johannes Rauch, koji je ove sedmice imenovan za ministra zdravstva.

I on i ministrica Edtstadler rekli su da bi mjera mogla biti ponovo uvedena ako bi bilo potrebno.

Zakonom koji je na snagu stupio prije mjesec dana bile su predviđene novčane kazne do 3.600 eura za one koji se odbiju vakcinisati. Kažnjavanje je na snagu trebalo stupiti na snagu sredinom marta, a prije toga su vlasti samo izdavale upozorenja.

Odustajanje od obavezne vakcinacije dolazi u trenutku kad vlade širom Evrope ukidaju ili ublažavaju većinu antiepidemijskih mjera.

Dominantna varijanta korona virusa na svijetu je postao omikron, koji dovodi do manje hospitalizacija iako je puno zarazniji od ranijih varijanti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG