Linkovi

Australijski piloti na savjetovanjima poslije misija iznad Južnog kineskog mora


Avion E-7A australijskih vazduhoplovnih snaga. 
Avion E-7A australijskih vazduhoplovnih snaga. 

Šefovi australijskih vazduhoplovnih snaga objelodanili su da se pilotima nudi savjetovanje nakon što se susretnu sa kineskim vojnim avionima iznad Južnog kineskog mora.

U okviru operacije Gateway, Australija vrši pomorske nadzorne patrole u sjevernom Indijskom okeanu i Južnom kineskom moru.

Većina patrola je rutinska, ali tokom pojedinih su moguće neprijatnosti. U maju 2022. godine kineska vojna letjelica presrela je osmatrački avion Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva koji je bio primoran da ispusti takozvani mamac sačinjen od aluminijumskih traka.

Nakon toga, zvaničnici u Canberri optužili su Peking za zastrašivanje, mada su zvaničnici australijskih vazduhoplovnih protumačili da je trzavica možda bila posljedica pogrešne procjene kineskog pilota borbenog aviona J-16.

Od tada su prijavljeni slični slučajevi susreta sa kineskim snagama.

Vicemaršalka australijskog vazduhoplovstva Darren Goldie ukazao je na značaj pravilnih procjena nakon stresnih vazduhoplovnih misija.

"Mentalno zdravlje naših avijatičara i ljudi koji dolaze u kontakt sa stvarima poput presretanja ili izazova preko radija — važno je da kada ih vratimo, razgovaramo sa njima o iskustvu i pomoći koju im možemo obezbijediti ukoliko budu uznemireni iskustvima kojima su izloženi", rekla je Goldie.

Južno kinesko more leži na sjeveru Australije. Čvorište je važnih plovnih puteva, ali i regionalnih žarišta.

Nekoliko zemalja tvrdi da ima prava nad tamošnjim ostrvima i pristup prirodnim resursima. Posljednjih godina, Peking sve glasnije insistira na tome.

Patrole australijskih vazduhoplovnih snaga dio su napora Canberre da uspostavi održiv strateški poredak u Indo-pacifičkom regionu.

Napetosti u tom području posljedica su pogoršanja u diplomatskim odnosima Australije i Kine posljednjih godina.

Neki od uzroka su kriza demokratskog poretka u Hong Kongu, koji je 1997. vraćen u sastav Kine, stanje ljudskih prava u kineskoj provinciji Sinđang, kao i budućnost Tajvana u kontekstu kineskih ambicija u južnom Pacifiku.

Međutim, vlada lijevog centra koja je pobijedila na izborima u Australiji u maju 2022. nastojala je da stiša tenzije u odnosima sa najvećim trgovinskim partnerom zemlje.

Susreti visokih državnih zvaničnika održani posljednjih mjeseci tumačeni su kao signali relaksiranja odnosa.

Međutim, stručnjaci ukazuju da mogućnosti za vojne sukobe u Južnom kineskom moru signaliziraju potrebu za budnošću.

Australija sa Kinom obavlja trećinu svoje globalne trgovine. Prema podacima australijskih vlasti, izvoz roba i usluga iz te zemlje u Kinu iznosio je 123 milijarde dolara tokom 2020-21.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG