Linkovi

Australija u ekonomskoj recesiji, prvi put nakon 30 godina


A group of kangaroos can be seen between rows of vines at a vineyard in the Barossa Valley, north of Adelaide in Australia, June 10, 2017.
A group of kangaroos can be seen between rows of vines at a vineyard in the Barossa Valley, north of Adelaide in Australia, June 10, 2017.

Australski dužnosnici kažu kako je nacija prvi put službeno upala u recesiju od početka 1990-ih. Zatvaranje i druga ograničenja nametnuta za suzbijanje širenja COVID-19 utjecala su na većinu dijelova gospodarstva, a stotine tisuća radnih mjesta izgubljeno je.

Australijski blagajnik to naziva krizom kao nijedna druga - najgorim padom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Podaci australskog Zavoda za statistiku pokazali su da je bruto domaći proizvod, odnosno BDP, pao za sedam posto u drugom tromjesečju ove godine. Bilo je gore nego što su mnogi ekonomisti predviđali.

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na gotovo svaki sektor; od maloprodaje i ugostiteljstva, preko rudarstva, obrazovanja i turizma. Rezultat je prva službena recesija Australije u gotovo 30 godina.

Dužnosnici kažu kako bi moglo biti još bolnije. Drugi val infekcija u državi Victoria, gdje su ponovno izrečene stroge mjere zaključavanja, vjerojatno će odgoditi oporavak.

Mathias Cormann australski je ministar financija.

Ako pogledate što se događalo krajem lipnja i početkom srpnja, sigurno smo išli u dobrom smjeru. Poslovi su se obnavljali u cijelom gospodarstvu, a u mnogim se sektorima gospodarstva aktivnost ubrzavala. Ali onda, naravno, izbijanje u Victoriji koje se dogodilo. Dakle, ono što nam je prijeko potrebno je da nastavimo dolaziti do vrhunca epidemije u Victoriji i da otvorimo ekonomiju što više možemo što prije ”, rekao je Cormann.

Australija je preživjela azijsku financijsku krizu krajem 1990-ih, a globalnu kreditnu krizu desetljeće kasnije. Dugogodišnji procvat rudarstva, dobro financijsko upravljanje i dobra sreća pomogli su. No australsko je gospodarstvo posustajalo prije nego što je koronavirus zavladao, dijelom i zbog suše i požara.

Oporbeni zastupnici kažu da je to "mračni dan" u povijesti Australije.

Nezaposlenost raste. Službena stopa nezaposlenosti iznosi sedam i po posto. Vlada je produžila subvenciju plaća od više milijardi dolara do ožujka 2021. godine.

Dva uzastopna smanjenja BDP-a službeni su pokazatelj tehničke recesije.

XS
SM
MD
LG