Linkovi

Australija otvorila granice za vakcinisane turiste poslije dvije godine


Rudolf i Julianna Nemeth iz Mađarske doputovali su u Australiju da vide svoju unuku pošto su granice otvorene za vakcinisane strane posjetioce.
Rudolf i Julianna Nemeth iz Mađarske doputovali su u Australiju da vide svoju unuku pošto su granice otvorene za vakcinisane strane posjetioce.

Australija je u ponedjeljak, poslije dvije godine pandemijskog zatvaranja, otvorila granice za vakcinisane posjetioce iz inostranstva. 

Više od 50 međunarodnih aviona će sletjeti u Australiju tokom dana. Ugostitelji i turistički radnici nadaju se finansijskom oporavku poslije strogih restrikcija zbog Covida.

"Ovo je uzbudljiv dan koji sam dugo čekao, otkako smo zatvorili granicu zbog pandemije", rekao je premijer Scott Morrison​.

Mnogi koji nisu državljani Australije, a imaju tamo porodicu, nisu mogli da uđu u zemlju, pa je ovo otvaranje za njih bilo veoma emotivno. Cindy Moss​ je doputovala iz SAD-a, kako bi vidjela svoju kćerku.

"Tako je dugo nisam vidjela i mnogo mi znači što sam mogla da dođem. Jako sam uzbuđena", rekla je Moss nakon susreta sa kćerkom.

Turizam je jedna od najvećih privrednih grana u Australiji, sa tržitem vrijednim oko 43 milijarde dolara. Sektor je bio oštećen nakon zatvaranja granica u martu 2020.

Australija je od kraja prošle godine počela da popušta mjere zbog visoke stope vakcinisanih.

Putnike u Sydneyju dočekao je znak "Dobro došao nazad, svijete!", a na aerodromu je bila zabava sa dj-evima i ljudima obučenim u kengure.

"Ovo je zabava, ljudi su nasmijjani, svira muzika", rekao je ministar turizma Den Tehan.

U trenutku otvaranja granice, djeluje da je pik talasa omicrona u Australiji prošao i broj hospitalizovanih je značajno opao.

U Australiji je ukupno potvrđeno 2,7 miliona inficiranih, a umrlo je 4.929 osoba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG