Linkovi

Historijsko lansiranje NASA rakete iz Australije


Raketa koja nosi tehnologiju za "mini Habl" teleskop poleće iz Arnhem svemirskog centra u Australiji, 26. juna 2022.
Raketa koja nosi tehnologiju za "mini Habl" teleskop poleće iz Arnhem svemirskog centra u Australiji, 26. juna 2022.

Amerčka Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) uspješno je završila svoje prvo lansiranje rakete iz komercijalnog svemirskog objekta van Sjedinjenih Država. Raketa od 13 metara lansirana je u ponedeljak sa lokacije u australijskoj divljini.

Suborbitalna raketa od 13 metara poletjela je u ponedeljak iz novoizgrađenog svemirskog centra Arnhem na sjevernoj teritoriji Australije. Polijetanje je bilo odlagano oko dva sata zbog jakog vjetra i jake kiše.

Lansiranje je bilo prvo te vrste u Australiji za više od 25 godina i prva od tri zakazane NASA misije sa te lokacije.

Istraživači se nadaju da će im informacije prikupljene tokom letova pomoći da shvate kako svjetlost zvijezde može da utiče na nastanjivost obližnjih planeta. Rekli su da se ova vrsta studija može sprovesti samo na južnoj hemisferi.

Bespilotna letjelica nakratko je skenirala Mliječni put, mjereći emisije rendgenskih zraka i analizirajući strukturu zvijezda.

Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je za australijsku televiziju da je lansiranje dio projekta za jačanje domaće svemirske industrije.

Sve brojnija lansiranja u Australiji, rekao je, "posljednji su dio slagalice" za tu zemlju koja ima "ogromnu industriju u ovom sektoru" i da žele da su "dio priče sa NASA".

Svemirski centar Arnhem je jedino komercijalno ekvatorijalno lansirno postrojenje na svijetu.

Centar je izgrađen na zemlji Aboridžina. Starješine plemena se nadaju da će projekat obezbijediti posao i prilike za mlade ljude iz Prvog naroda.

Zvaničnici su rekli da centar kombinuje jednu od "najstarijih kultura na svijetu sa nekim od najnaprednijih tehnologija ikada".

Sljedeća NASA raketa biće lansirana sa Sjevernih teritorija 4. jula, a treća će poletjeti 12. jula.

Oko 75 osoblja NASA-e otputovalo je u sjevernu Australiju na sva tri lansiranja.

Australija radi na povećanju svojih mogućnosti u svemiru. Ove godine je najavila novu odbrambenu agenciju koja će raditi na suprotstavljanju ambicijama Kine i Rusije u svemiru. Zajedno sa Sjedinjenim Državama, navodi se da su dvije zemlje testirale oružje koje bi moglo da uništi satelit.

Australijska svemirska agencija osnovana je u julu 2018. kako bi "podržala rast i transformaciju" nacionalne svemirske industrije.

XS
SM
MD
LG