Linkovi

Australija: Kina glavni akter u cyber napadima


Richard Marles, zamjenik australskog premijera i ministar odbrane.
Richard Marles, zamjenik australskog premijera i ministar odbrane.

Australska digitalna špijunska agencija identificirala je Kinu kao glavnog urotnika u ozbiljnom hakovanju australskih kompanija i ključne infrastrukture.

Australijska uprava za signale, ili ASD, objavila je u srijedu izvještaj o cyber prijetnjama za prošlu godinu.

U njemu se navodi da su se ozbiljni napadi na savezne vladine agencije ili ključnu infrastrukturu, koji su doveli do "opsežnog kompromitovanja" osjetljivih podataka, povećali sa dva na pet u protekloj godini.

Izvještaj ASD-a identificira Kinu kao glavnog saučesnika, a slijede je Rusija i Iran.

U zajednici, sve više Australaca prijavljuje da su na meti cyber kriminalaca. Skoro 94.000 prijava cyber kriminala podneseno je agencijama za provođenje zakona od strane pojedinaca i preduzeća širom zemlje, što je porast od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvještaj uključuje prošlogodišnje velike napade na drugu po veličini telekomunikacionu kompaniju u Australiji, Optus, i njenu najveću kompaniju za zdravstveno osiguranje, Medibank.

ASD također radi sa lučkim operaterom DP World, u čije su kompjuterske sisteme infiltrirani nepoznati ili neidentifikovani hakeri, što je dovelo do zatvaranja velikih australijskih luka tokom vikenda.

Richard Marles, zamjenik australskog premijera i ministar odbrane, rekao je u srijedu Australijskoj radiodifuznoj korporaciji da vlada pojačava svoje napore da odvrati hakere sa sjedištem u inostranstvu.

Marles je priznao da, iako je Kina najveći trgovinski partner Australije, ona je i "izvor sigurnosne zabrinutosti za našu zemlju".

Do sada nije bilo odgovora vlasti u Pekingu na tvrdnje o saučesništvu Kine u globalnim cyber napadima.

XS
SM
MD
LG