Linkovi

Studija u Australiji o kontroli otpadnih voda iz aviona na prisustvo Covida 19


Sidnej, Australija
Sidnej, Australija

Australijska nacionalna naučna agencija razvila je sistem nadzora za analizu uzoraka otpadnih voda radi otkrivanja Covida 19 na dugim letovima.

Istraživači u Australiji kažu da je testiranje otpadnih voda još jedna linija odbrane od Covida. Zemlja je zatvorila svoje granice za većinu stranih državljana u martu 2020. i ograničila ulazak i odlazak australijskim građanima kako bi suzbila širenje virusa.

Međutim, ograničenja će početi da se ublažavaju u novembru. Kako se globalna putovanja vraćaju, vladina naučna agencija, Organizacija za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO) vjeruje da testiranje otpadnih voda na dolaznim letovima može biti efikasan način za pregled putnika na Covid.

Direktor za zemlju i vodu u CSIRO, Paul Bertsch​, kaže da test ne oduzima mnogo vremena.

"Uzorke možemo da obradimo za samo četiri sata. Ali jedna od stvari na kojima radimo su mnogo brže metode kako bismo uzorke mogli da obrajuđemo još brže od toga i kako bi analize mogle da se urade dok putnici prolaze carinu i preuzimaju svoj prtljag i tako dalje", rekao je on.

Studija je analizirala uzorke otpadnih voda iz toaleta na 37 vladinih letova repatrijacije iz država koje su kategorisane kao žarišta Covida, uključujući Indiju, Francusku, Britaniju, Južnu Afriku, Kanadu i Njemačku, a koji su sletjeli na međunarodni aerodrom Darwin između decembra 2020. i marta ove godine.

Istraživanje je otkrilo da je analiza sa 65 posto letova pokazalo "pozitivan signal za virus koji izaziva Covida" uprkos tome što su svi putnici, osim dece mlađe od pet godina, testirani negativno na virus 48 sati prije ukrcavanja.

Bertsch​ vjeruje da bi sistem mogao biti vrijedan.

"WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) nastavlja da nam sugeriše da moramo biti spremni na varijante koje će možda biti još izazovnije od varijante delta. Zapravo možemo otkriti i varijante u otpadnim vodama, pa bi nam to takođe dalo signal kada određena varijanta ako se pojavi negde u svijetu zaista ulazi u Australiju", rekao je Bertsch​

Australijski zdravstveni stručnjaci nadaju se da će uspjeti da otkriju virus pomoću studije objavljene u naučnom časopisu Environmental International.. Studija je izvršena u saradnji CSIRO, australijskog nacionalnog avioprevoznika Qantas i Univerziteta u Queenslandu.

XS
SM
MD
LG