Linkovi

COVID-19 "pod kontrolom" u Australiji, tvrde eksperti


Arhiva - Žena nosi maramu kao zaštitnu masku, u sklopu mJera suzbijanja epidemije koronavirusa, u Melbourneu, Australija.
Arhiva - Žena nosi maramu kao zaštitnu masku, u sklopu mJera suzbijanja epidemije koronavirusa, u Melbourneu, Australija.

Kako najmnogoljudnija australska država dodatno ublažava ograničenja u borbi protiv COVID-19, stručnjaci kažu da je ta zemlja dovela epidemiju "pod kontrolu". Jedan od vodećih komentatora kaže da "ne može pronaći drugu zemlju koja je razbila virus", tako dobro kao Australija.

Život u većem dijelu Australije počinje da liči na ono što je bio prije COVID-19. U petak će uslijediti dodatno ublažavanje mjera u državi Novi Južni Vels.

U bogomoljama će biti dozvoljeno da bude do 300 ljudi, dok će se povećati i kapacitet teretana. Očekuje se da će oko 40.000 ljubitelja sporta u nedjelju prisustvovati finalu takmičenja u Nacionalnoj ragbi ligi u Sydneyju.

Širom Australije, zemlje od 25 miliona ljudi, postoji oprezni optimizam da je, bar za sada, sadržan koronavirus.

Otkad je prvi put otkriven u Australiji krajem januara zabilježeno je više od 27.400 slučajeva COVID-19 i 900 smrtnih slučajeva. Urađeno je 8,3 miliona testova.

Savezni ministar zdravlja Greg Hunt rekao je da je zatvaranje australijskih granica za strane putnike u martu takođe bilo kritično.

"Ono što smo vidjeli je da smo širom zemlje prošli nevjerovatno dobro i postoje četiri odbrane: Naše međunarodne granice, testiranje, koje je bilo ujednačeno dobro u svim državama i teritorijama, praćenje, koje je u velikoj mjeri bilo izvanredno, sa Novim Južnim Velsom kao zlatnim standardom", rekao je. "Viktorija je imala stvarnih izazova, ali se poboljšava, i mislim da je to vrlo važna poruka, kao i distanciranje".

Očekuje se da će međunarodna putovanja u Australiju i van nje ostati ograničena i u sljedećoj godini, iako takozvani balon za sigurno putovanje omogućava Novozelanđanima da lete u Novi Južni Vels i Sjevernu Teritoriju.

Mnogi Australijanci su u nevjerici i brizi za porodicu i prijatelje gledali kako se slučajevi koronavirusa ponovo povećavaju u drugim dijelovima svijeta.

Raina McIntyre, profesorica biološke bezbjednosti sa Instituta Kirby na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, rekla je da je situacija u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji zastrašujuća.

"To je potpuno šokantno", rekao je ona. "Kada razmišljamo o pandemijama, ne mislimo da će se zemlje sa visokim prihodima sa bogatim resursima raspasti po šavovima, ali upravo to smo vidjeli".

Neke od najtežih mjera zatvaranja na svijetu, u gradu Melbourneu, mogle bi biti ublažene sljedeće nedelje, jer broj prijavljenih inficiranih i dalje pada. Glavni grad države Victoria bio je u središtu australijske vanredne situacije zbog COVID-19, ali vlasti se nadaju da su stroge naredbe za boravak kod kuće i druge mjere koje su trajale više od 100 dana funkcionisale.

Međutim, klasteri bolesti i dalje izazivaju uzbunu.

Zdravstveni službenici poslali su tekstualne poruke za oko 140.000 ljudi koji žive u tri predgrađa Melbournea, pozivajući ih na testiranje nakon što je zaražen sa COVID-19 dok je pohađao školu.

Australijski zvaničnici priznaju da će se, iako je virus uglavnom obuzdan, uspjeh proslaviti samo kada bude dostupna sigurna i pouzdana globalna vakcina.

XS
SM
MD
LG