Linkovi

Austin, Texas - omiljeni grad američkih umirovljenika


Austin, Texas - omiljeni grad američkih umirovljenika
Austin, Texas - omiljeni grad američkih umirovljenika

Prema nedavnoj anketi, Austin je umirovljenicima dodatno zanimljiv i zbog toga što tamošnje Sveučilište Teksasa umirovljenicima nudi brojne kolegije, na desecima svojih fakulteta.

Svaki dan 10 tisuća Amerikanaca puni 65 godina i – odlazi u mirovinu. Riječ je o pravom “sijedom tsunamiju” - pišu mediji.

Generacija rođena nakon Drugog svjetskog rata, tzv. baby boomers, spremna je za – mirovinu. A skoro polovica njih želi promjeniti mjesto življenja - preseliti se u neki drugi kraj Amerike.

Najpoželjnije mjesto tih novih penzionera je - Austin u Texasu.

Zašto?

Austin je poznati 'party-town', pogotovo ako volite kontra-kulturu šezdesetih i sedamdesetih, razdoblja kada su današnji 65-godišnjaci bili mladi. Uz to, u Teksasu nema lokalnih poreza, a stanovanje je 15 posto jeftinije od nacionalnog prosjeka.

Prema nedavnoj anketi, Austin je umirovljenicima dodatno zanimljiv i zbog toga što tamošnje Sveučilište Teksasa umirovljenicima nudi brojne kolegije, na desecima svojih fakulteta. Umirovljenici na UoT Austin - kao i na stotinama drugih američkih visokoškolskih ustanova - mogu polaziti nastavu, ali ih se ne ocjenjuje - ako to ne žele. Studiraju iz jednostavnog užitka, odnosno - 'u svrhu intelektualne stimulacije'.

Uz to, Austin je privlačan grad i mladoj generaciji Amerikanaca, tako da su neki od novih američkih umirovljenika možda i - blizu unucima.

XS
SM
MD
LG