Linkovi

Glavno oruđe za sprječavanje zločina: Obrazovanje


Prvi komesar UNa za ljudska prava koji je I Arap I musliman, Zeid Raad al Hussein, također je postao I prvi koji je posjetio američki muzej holokausta u Washingtonu.
Prvi komesar UNa za ljudska prava koji je I Arap I musliman, Zeid Raad al Hussein, također je postao I prvi koji je posjetio američki muzej holokausta u Washingtonu.

Prvi komesar UNa za ljudska prava koji je I Arap I musliman, Zeid Raad al Hussein, također je jučer postao I prvi koji je posjetio američki muzej holokausta u Washingtonu.

U govoru o sprječavanju zločina, Zeid Raad al Hussein je rekao da se svako mora obrazovati o holokaustu I upitati se sljedeće

Zašto je toliko mnogo običnih ljudi sposobno da tako lako počini ubistvo, I da ne osjeti nikakvu krivicu, rekao je jordanski princ I dodao da su nedavna ubistva nedužnih ljudi, koje su ubili islamski militanti, kao I ubistvo pilota iz njegove zemlje, koji je spaljen živ, počinili, kako je rekao, nevjernici. Zeid Raad al Hussein je rekao da oni obmanjuju svoje sljedbenike sa šovinističkim lažima sličnim onima kojima su se služili nacisti.

Ako smo išta naučili iz naše zajedničke istorije, to je da, ako se koncentriramo samo na sebe, naš narod, našu političku I vjersku idelogiju, to će samo naškoditi, ponekad I na užasan način, i svima drugima.

Gospodin Zeid kaže da je rješenje za to obrazovanje za svako dijete na svijetu, počevši prije nego napune 9 godina.

Na takav način, od katoličkih parohijskih škola do sekularnih javnih škola, islamskih madrasa, djeca bi, čak I u obdaništima, mogla naučiti I iskusiti osnovne vrijednosti ljudskih prava, a to su jednakost, pravda I poštovanje, rekao je gospodin Zeid.

Njegov govor je privukao ogroman broj prisutnih u muzeju holokausta. A među prisutnima su bili I neki koji su preživjeli nacistički genocid. Margit Meissner, koja je rođena u Austriji 1922, nakon govora princa Zeida je rekla da su njegove riječi bile u potpunosti istinite.

Samo je pitanje kako se to može učiniti, I koliko volje postoji u svijetu da se to učini. Jer svako se zgrozi I kaže kako je to sve užasno, I onda se okrene I nastavi dalje živjeti svoj život, kaže Margit Meissner.

Princ Zeid kaže da je osjećanje bespomoćnosti razumljivo, ali je naglasio da je poštivanje ljudskih prava jedino smisleno oruđe u borbi protiv barbarizma.

XS
SM
MD
LG