Linkovi

AstraZeneca: naša monoklonska terapija nije uspijela prevenirati COVID-19 kod pacijenata koji su bili izloženi


Iz englesko-švedskog proizvođača lijekova AstraZeneca saopštili su u utorak da studija njihove terapije monoklonskim antitijelima AZD7442 nije ispunila glavni cilj prevencije simptomatskog COVID-19 kod ljudi koji su nedavno bili izloženi novom koronavirusu.

Kompanija je saopštila da su sudionici kliničkog ispitivanja bile nevakcinisane odrasle osobe starije od 18 godina s potvrđenom izloženošću osobi s koronavirusom SARS-CoV-2 u proteklih osam dana.

AZD7442 smanjio je rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 za svega 33% u poređenju s placebom, što nije bilo statistički značajno, izvijestila je kompanija.

"Iako ovo ispitivanje nije ispunilo primarni cilj zaštite protiv simptomatske bolesti, ohrabruje nas zaštita koja se vidi kod negativnih sudionika PCR-a nakon liječenja AZD7442", rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsjednica AstraZenece.

AstraZeneca također istražuje efikasnost terapija kod preekspozicije i u cilju sprječavanje teških oblika bolesti

Terapija monoklonskim antitijelima (Mabs) pripada skupini lijekova koji oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi za borbu protiv infekcije. Radi se o tome da se posebnim metodama proizvede veća količina identičnih, visokoefikasnih antitijela, odnosno, proteina koji mogu neutralizirati neki specifični agens, u ovom slučaju virus SARS-CoV-2.

Kompanije Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly & Co već razvili su terapije monoklonskim antitijelima koje su odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Državama za liječenje pacijenata zaraženih virusom. Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Regeneronovu terapiju i pregledava slične lijekove Eli Lilly, Celltrion i jedan koji su razvili GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology Inc.

Za razliku od ovih terapija, monoklonska antitijela AstraZeneca su primarno bila namijenjena kao neka vrsta post-ekspozicijskog seruma za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

AstraZeneca je u listopadu angažovala švicarsku biotehnološku kompaniju Lonza da proizvodi ovaj lijek u Portsmouthu u državi New Hampshire, počevši od prve polovice 2021. godine.

AZD7442 monoklonska terapija se razvija uz podršku američke vlade. AstraZeneca je u martu najavila dogovor s američkom vladom o isporuci do pola miliona doza AZN7442. Kompanija je u utorak rekla da sada pregovara s američkom vladom o daljnjim koracima sporazuma.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG