Linkovi

EU dobila sudski spor, AstraZeneca mora isporučiti vakcine


AstraZeneca vakcina
AstraZeneca vakcina

Prvostepeni sud u Briselu je odlučio da odobri privremene mjere u slučaju koji su protiv kompanije AstraZeneca pokrenule Evropska komisija (EK) i 27 država članica Evropske unije (EU), saopšteno je iz sjedišta EK.

Sud nalaže AstraZeneca da hitno isporuči 50 miliona doza vakcine do 27. septembra 2021. godine - prema obavezujućem rasporedu: 15 miliona doza do 26. jula, 20 miliona doza do 23. avgusta i 15 miliona doza 27. septembra.

U slučaju nepoštovanja ovih rokova isporuke, AstraZeneca će morati platiti kaznu u iznosu od 10 eura po svakoj neisporučenoj dozi.

Prema izdatom saopštenju, belgijski sud procijenio je da je proizvođač vakcina protv korona virusa AstraZeneca počinila ozbiljno kršenje svojih ugovornih obaveza sa EU. Sud takođe smatra da je AstraZeneca trebalo da uloži sve napore da isporuči vakcine u dogovorenom roku, uključujući britanske proizvodne lokacije koje su izričito navedene u ugovoru - posebno s obzirom na velika kašnjenja u isporukama u EU.

Predsjednica EK: Dobra vijest za kampanju vakcinacije

Ovu odluku briselskog suda je pozdravila predsjednica Evropske komisije EK Ursula von der Leyen koja je naglasila da je ovo samo potvrda već poznatog stava EK da AstraZeneca nije ispoštovala obaveze.

"Sudska presuda kojom se naređuje AstraZeneci da nam ubrzano isporuči 50 miliona doza je dobra vijest za našu kampanju vakcinacije. Takođe jasno potvrđuje da su naši ugovori o naručivanju vakcina zasnovani na legalnoj osnovi", poručila je ona.

Evropska komisija je u ime država članica EU dva puta tužila kompaniju AstraZeneca.

Krajem aprila je EK pokrenula pravni postupak na osnovu kršenja unaprijed određenog kupoprodajnog ugovora.

Dve nedjelje kasnije, EK je pokrenula još jedan pravni postupak protiv AstraZenece kako bi primorala ovu kompaniju da isporuči dogovorenih 90 milion doza vakcina protiv COVID-a 19 prije jula.

Britansko švedski prozivođač vakcina protiv COVID19 je od početa oskudjevao i ispunjavanju obaveza koje su proizišle iz ugovora sa EK. Zbog kršenja ugovornih obaveza EK je saopštila da neće obnoviti sporazum sa ovim proizvođačem nakon isteka postojećeg ugovora u junu.

XS
SM
MD
LG