Linkovi

Švedska: Obustavljena istraga za silovanje protiv Juliana Assangea


Julian Assange
Julian Assange

Švedsko tužilaštvo je saopćilo da je obustavilo istragu protiv Juliana Assangea, za navodno silovanje. Status osumnjičenog osnivač Wikileaksa je imao gotovo sedam godina.

„Glavni tužilac Marianne Ny je danas odlučila da prekine istragu za silovanje, a za što se sumnjičio Julian Assange”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Assange je ranije negirao krivicu.

On je 2012. godine postao stanovnik Ambasade Ekvadora u Londonu kako ne bi bio izručen švedskom pravosuđu. Sve vrijeme je strahovao da bi u slučaju hapšenja bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) radi otkrivanja američkih vojnih diplomatskih dokumenata

Britanska policija je saopštila da će Assange biti uhapšen ako napusti Ambasadu. Pojasnili da postoji nalog za njegovim hapšenjem od 29. juna 2012. godine, jer se nije predao britanskom sudu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG