Linkovi

Assange se boji izručenja u SAD


Julian Assange u Londonu, nakon izlaska iz zatvora
Julian Assange u Londonu, nakon izlaska iz zatvora

Advokati osnivača WikiLekasa su iskazali bojazan da bi ga američki tužitelji mogli optužiti za špijunažu zbog objavljivanja povjerljivih dipolomatskih depeša.

Osnivač WikiLekas, Julina Assange je nakon što je uz kauciju od 300 hiljada dolara oslobadjen iz zatvora u Londonu, rekao da je žrtva "veoma uspješne kampanje kleveta". On je trenutno u kućnom pritvoru u Londonu, ali je suočen sa mogućim izručenjem Švedskoj po optužbama za seksualne zločine.

Assange je za američku TV mrežu danas rekao da ga više brinu napori na izručenju Sjedinjenim Državama nego Švedskoj. Njegovi advokati su iskazali bojazan da bi ga američki tužitelji mogli optužiti za špijunažu zbog objavljivanja povjerljivih dipolomatskih depeša na mreži interneta.

Assange se boji izručenja u SAD
Assange se boji izručenja u SAD

Julian Assange je jučer izašao iz zatvora. Izdavač WikiLeaksa je ogovaran i u isto vrijeme cijenjen širom svijeta. To je sasvim jasno i po uzvicima okupljenih koji su došli da ga vide u Londonu.

Assange se predao policiji 7. decembra nakon izdavanja medjunarodne potjernice. Švedske vlasti ga žele ispitati oko optužbi za silovanje.

"Ja se nadam da ću nastaviti rad i dokazati svoju nevinost u tom slučaju za kojeg još nismo vidjeli dokazni materijal", rekao je Assange nakon izlasku iz zatvora.

Assange je oslobodjen uz kauciju od 300 hiljada dolara, ali mora nositi elektronsku napravu za praćenje i svakodnevno se javljati policiji.

WikiLeaks je u procesu objavljivanja 250 hiljada povjerljivih diplomatskih depeša, što je razljutilo vlade širom svijeta.

Assange se boji izručenja u SAD
Assange se boji izručenja u SAD

Na Capitol Hillu, Komitet za pravne poslove Zastupničkog doma sagledava zakonske aspekte u vezi WikiLeaksa.

Republikanski kongresmen Bob Goodlatte:

"Ja bih, prije svega, ukazao na jako slabu zaštitu povjerljivog materijala, i taj je problem povećan korištenjem moderne tehnologije."

Demokratski zastupnik William Delahunt traži da Kongres pregleda koje su sve informacije označene povjerljivim:

"Imamo previše tajnovitosti i prekomjernog označavanja povjerljivim unutar izvršne vlasti i mislim da to predstavlja rizik za američku demokraciju."

U Kongresu je pokrenuta inicijativa na ažuriranju Zakona o špijunaži koji potiče još iz 1917, kada je direktno prenošenje podataka bilo nezamislivo.

Assange se boji izručenja u SAD
Assange se boji izručenja u SAD

Abbe Lowell predstavlja Amerikance optužene po tom zakonu. On kaže da bi promjene trebale razjasniti kršenje zakona i prava uposlenika vlade, novinara i drugih Amerikanaca koja proizilaze iz Prvog amandmana:

"Mi moramo razlikovati dostavljanje povjerljivih informacija uradjeno sa namjerom da se nanese šteta Americi od onih kada osoba nema kriminalnu namjeru."

Predsjednik Pravnog komiteta John Conyers je ohrabren strpljivim, promišljenim analizama zakona prije bilo kakvih promjena.

U, reklo bi se, podršci Assange-u, Conyearsova rekacija se razlikuje od većine na Capitol Hillu i u adminsstraciji:

"Mngi objavljivanje dokumenata smatraju napadačkim. Ali nepopularnost nije zločin kao ni objavljivanje agresivnih informacija."

Za sada Assange još nije optužen u vezi WikiLeaksa. Saslušanje u vezi švedskog zahtijeva za izručenjem će se održati sljedećeg mjeseca. U medjuvremenu, od njega se traži da ostane u Londonu, u desetosobnoj kući prijatelja, gdje ima slobodan pristup internetu.

XS
SM
MD
LG