Linkovi

Asim Mujkić: Dodika u propast vodi radikalna politika


Asim Mujkić (foto: Midhat Poturović, RFE/RL)
Asim Mujkić (foto: Midhat Poturović, RFE/RL)

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, rekao je za Glas Amerike da je sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku trebalo uvesti ranije.

Mujkić smatra da su sankcije zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma više simboličke naravi i da neće doprinijeti rješavanju napetosti u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Budući da je riječ o jednom autoritarnom populističkom narodnjačkom vođi, sankcije će samo doprinijeti podizanju njegove popularnosti u očima već sluđenih građana i masa, gdje će se on pojaviti kao herojska figura koja se suprotstavlja najmoćnijoj svjetskoj sili“, kaže on.

Predsjednik RS-a je u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da sankcije smatra „ličnom odmazdom američke ambasadorice Maureen Cormack i da je ona nepoželjna u RS-u“.

Asim Mujkić smatra da upravo Dodik vodi „ličnu“ politiku.

„Kod autokratskih malih diktatora, sve je lično, jer je i politika koju oni vode lična. Drugačije ne mogu ni percipirati svijet. Možemo li zamisliti da neko u Ambasadi ili State Departmentu ima nešto lično protiv Dodika? Taj diskurs ustvari pokazuje koliko je on odvojen od realnosti“ kaže Mujkić.

Dodik je otišao i korak dalje pa je tokom današnje konferencije optužio ambasadoricu Cormack za „masovno kršenje Ustava BiH miješajući se u odlučivanje rad organa i institucija“.

Mujkić smatra da Milorad Dodik slanjem ovakvih poruka samo radi sebi na štetu.

„Zbog cjelokupne produkcije jedne neodgovorne politike u kojoj se on zalaže za odlazak stranaca iz BiH, taj odlazak će na jedno duže vrijeme biti odgođen“, kaže Mujkić.

On dodaje da je sankcijama poslana važna poruka, ali da ona nije usmjerena prema RS-u niti njenim građanima.

„Sankcioniše se ustvari osoba koja vodi RS u sunovrat i koja izigrava povjerenje građana. S tim da je riječ o političaru koji raspolaže ogromnim medijskim kapacitetima preko kojih šalje ličnu poruku i tako zadržava narod u nekim egzistencijalnim kategorijama, zbog čega bi ovo moglo biti interpretirano kao udar na srpski narod“, dodaje Mujkić.

Mujkić smatra da bez obzira na sankcije, Dodik u nastupima mora ići do kraja zbog populistiškog vođenja politike.

„Budući da se Dodik okrenuo populizmu i radikalizaciji svoje retorike, htio to ili ne, on mora da ide dalje. Svaki naredni izbori će biti još radikalniji. Dodik mora da stalno otvara te radikalne dimenzije sve do svoje propasti. U kojoj će formi ta propast doći, opet treba da pogledamo u historiju“, zaključuje Mujkić.

XS
SM
MD
LG