Linkovi

Indonezija sve više privlači strane ulagače


Novi američki restoran Smoking Joe's u Jakarti
Novi američki restoran Smoking Joe's u Jakarti

Relativno jeftina radna snaga i stabilna politička klima su također podsticaj za neke međunarodne kompanije da prošire svoje proizvodne operacije.

Dok se u mnogim azijskim zemljama i dalje bilježi kontinuiran ekonomski rast, multi-nacionalne korporacije nisu jedini biznisi koji traže ulagačke šanse. Ekonomsko usporavanje u Sjedinjenim državama i Evropi, te rastuća srednja klasa u Indoneziji i drugim zemljama, su motivacija čak i za male biznise da prošire svoja poslovanja u inostranstvu.

Svečano otvaranje restorana Smoking Joes Barbecue and Lounge, uz rock grupu i paradu manakenki, bi trebalo skrenuti pažnju na ovo novo luksuzno mjesto u Jakarti. Za Joel Rozella, osnivača i šefa Smoking Joes, ovo glamurozno otvaranje je dobar početak prvog biznisa izvan Sjedinjenih država.


Rođen sam u Sjedinjenim državama i čitav život sam proveo u Sjedinjenim državama. Naravno, putovao sam u inostranstvo, ali nikada nisam bio u Aziji. Ovdje se ipak osjećam kao kod kuće, kaže Joel Rozelle.

Njegova odluka da proširi poslovanje u Aziji prati trend kojeg su postavili veliki ulagači. Veliki prirodni resursi Indonezije, osobito ugalj, nafta i gas, i dalje privlače najveći dio stranih ulaganja. Relativno jeftina radna snaga i stabilna politička klima su također podsticaj za neke međunarodne kompanije da prošire svoje proizvodne operacije. Ali za Joel Rozella, koji je vlasnik četiri restorana u američkom gradu St.Louisu u državi Missouri, ovi makro ekonomski indikatori nisu bili razlog njegovog prelaska u Aziju. Šansa za poslovanje je naime našla njega. Indonežanski biznismen Sammy Bolung je sa suprugom posjetio St.Louis na poslovnom putovanju kada su prvi put otišli u Smoking Joes na večeru. I večera im se jako svidjela.

Naručio sam pečeno meso, svinjetinu, teletinu, pomfrit od slatkog krompira. Joe mi je čak donio i ćuretinu, priča Sammy Bolung.


Narednih pet noći oni su dolazili u Smoking Joes i Sammy je počeo pitati detaljna pitanja, priča Joel.

I od tog susreta je nastalo američko-indonežansko partnerstvo. Ali usprkos uspjehu ovih malih poslovanja, američki ambasador u Indoneziji, Scot Marciel, kaže da neke američke kompanije još uvijek nisu voljne ulagati u Indoneziji.

Da budem iskren, još uvijek postoji zabrinutost. Mislim da se u obzir uzima istraživanje Svjetske banke o poslovanju u svijetu, u kojem se Indonezija nalazi dosta nisko, kaže ambasador Marciel.

Neki financijski analitičari kažu da korupcija, velike regulative i ograničenja na strano vlasništvo u Indoneziji još uvijek predstavljaju zabrinutost za ulagače. Joel Rozelle kaže da je njegovo iskustvo pozitivno i optimističan je da će spor način pečenja mesa sa specijalnim začinima biti popularno jelo u Aziji. On sa svojim indonežanskim poslovnim partnerom već pravi planove o otvaranju restorana Smoking Joes na Baliju, u Singapuru i Tajvanu.

XS
SM
MD
LG