Linkovi

ASEAN: Postignut konsenzus o okončanju krize u Mjanmaru


Sastanak lidera ASEAN-a u Džakarti (Foto: Agus Suparto, Indonesian Presidential Palace via AP)
Sastanak lidera ASEAN-a u Džakarti (Foto: Agus Suparto, Indonesian Presidential Palace via AP)

Lideri Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) saopštili su u subotu da su sa vođom vojne hunte u Mjanmaru usaglasili plan za okončanje krize u toj zemlji, uključujući i zaustavljanje ubistava demonstranata i prihvatanje humanitarne pomoći.

"Naša očekivanja su premašena", rekao je novinarima premijer Malezije Muhidin Jasin poslije sastanka lidera ASEAN-a.

Lideri su od generala Min Aung Hlainga tražili da obuzda bezbjednosne snage koje su, kako navode aktivisti, ubile 745 osoba od izbijanja masovnih protesta zbog vojnog puča 1. februara tokom kojeg je zbačena izabrana vlada Aung San Su Ći. Takođe su zatražili oslobađanje političkih zatvorenika.

"Dobro je što nije odbacio ono što sam mu predložio sa mnogim mojim kolegama", rekao je Muhidin o generalu, koji je bio na sastanku sa drugim liderima.

Prema saopštenju Bruneja, predsjedavajućeg ASEAN-a, postignut je konsenzus o pet tačaka - kraju nasilja, konstruktivnom dijalogu svih strana, imenovanju specijalnog izaslanika ASEAN-a koji bi posredovao u dijalogu, prihvatanju pomoći i posjeti izaslanika Mjanmara.

"Rekao je da nas je saslušao, da će razmotriti te tačke za koje smatra da su od pomoći", rekao je premijer Singapura Li Hsein Long o vođi hunte u Mjanmaru i dodao da "on nije protiv konstruktivne uloge ASEAN-a, posjete delegacije te grupe ili humanitarne pomoći".

Međutim, Li je dodao da će proces biti dug "zato što je jedna stvar reći da ćete zaustaviti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga to i uraditi".

Hlaing nije komentarisao sastanak ASEAN-a koji je predstavljao prvi koordinisani međunarodni napor da se ublaži kriza u Mjanmaru, koji je dio 10-člane asocijacije.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i Kina smatraju da je ASEAN u najboljoj poziciji da razgovara sa huntom u Mjanmaru, uprkos tome što politika nemješanja asocijacije otežava rješavanje spornih pitanja.

"Mi u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija željno iščekujemo ishod sastanka ASEAN-a o Burmi, koja zahtijeva ozbiljnu i hitnu pažnju", tvitovala je američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG