Linkovi

SAD: Sve vladine agencije pojačavaju mjere sigurnosti uoči 9/11


موسم بہار کی رُت
موسم بہار کی رُت

FBI i obavještajne agencije američke vlade užurbano tragaju za bilo kakvim naznakama terorističke zavjere

U svim sustavima javnog prijevoza pa čak i na utakmicama američkog nogometa Amerikanci će vidjeti povećane mjere sigurnosti. FBI i obavještajne agencije američke vlade užurbano tragaju za bilo kakvim naznakama terorističke zavjere. Najveću bojazan izazivaju takozvani "usamljeni vukovi" odnosno američki državljani koji su radikalizirani najčešće putem interneta, a do sada nisu privukli nikakvu pozornost na sebe.

James Thompson, bivši je član povjerenstva koje je istraživalo napade od 11. rujna 2001. "Gotovo je nemoguće spriječiti napade radikaliziranih Amerikanaca ili onih koji ovdje legalno borave".

Konkretna opasnost ne postoji no vlasti više puta prolaze kroz obavještajne podatke kako bi se osiguralo da ništa ne promakne.

Dodatne mjere sigurnosti bit će poduzete i u zračnim lukama. Međutim, upravo je objavljeno da jedan od najnovijih detektora za otkrivanje eksploziva možda i nije tako učinkovit kako se vjeruje. U 40 američkih zračnih luka instalirano je oko 250 skenera ljudskog tijela koji uz pomoć radio frekvencija signaliziraju skriveno oružje ili eksplozive. Jedan ovakav skener košta oko 170 tisuća dolara, a američki dužnosnici nazivaju ih najboljom raspoloživom tehnologijom koja otkriva sve na ljudskom tijelu.

No nakon deseto-mjesečnog testa u Njemačkoj tamošnje vlasti tvrde da su ovi skeneri u 49 posto slučajeva oglašavali lažnu uzbunu te da nisu dovoljno pouzdani za uporabu. Umjesto eksploziva, kako se ispostavilo, skeneri su najčešće ukazivali na - znoj ispod pazuha. Neki kažu - bolje i to nego propustiti samo jedan slučaj koji može koštati ljudskih života.

XS
SM
MD
LG