Linkovi

Zatvorena pilotska škola gdje su obučavana dvojica otmičara od 9/11


Zatvorena pilotska škola gdje su obučavana dvojica otmičara od 9/11
Zatvorena pilotska škola gdje su obučavana dvojica otmičara od 9/11

Instruktoru letenja Ruddiju Dekkersu pred očima su svakog dana teroristi Mohammed Atta i Marwan al-Shehhi

Deset godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države neki Amerikanci su još uvijek šokirani onim što se dogodilo. Šokirani su da su se teroristi zaletjeli zrakoplovima u zgrade u New Yorku i Washingtonu, šokirani su time što je ubijeno skoro tri tisuće ljudi, a šokirani su i time da su trojica od terorista pohađali američke škole letenja, nakon čega su dobili pilotske dozvole. Jedna od tih škola sad je prestala s radom, a njen vlasnik je ostao bez novca.

Ulazimo u zrakoplov tipa Cessna 172 s četiri sjedišta.To je isti tip zrakoplova na kojem su se obučavali teroristi Mohammed Atta i Marwan al-Shehhi. Atta i al-Shehhi su upravljali zrakoplovima koji su se 11. rujna 2001. godine obrušili u nebodere blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Naš pilot je čovjek koji je vodio školu letenja koju su Atta i al-Shehhi pohađali šest mjeseci – ime mu je Ruddi Dekkers, i on je nizozemski državljanin koji živi u Sjedinjenim Državama od 1993. godine. Dekkers nas vodi na istu trenažnu rutu koju su 'prošli' teroristi al-Qaide, uzduž Atlantskog oceana.

Nebo nad jugozapadnom Floridom vrlo je popularno za nastavu letenja zbog ravnice i obale koja se može koristiti za navigaciju. "Obično idemo oko 10 milja daleko odavde, a to je jedno mirno područje tako da su oni tamo vježbali usporavanja, oštre zaokrete, cijeli svoj trening".

Ruddiju Dekkersu njegova su dva učenika pred očima svakog dana. Još uvijek ima njihove prijave za nastavu letenja, rezultate njihovih ispita i dokumente sa studentskim vizama. Ima čak i Attin potpis na pilotskoj dozvoli.. "Atta se uvijek držao povučeno. Nije mnogo govorio. Nije volio s nama razgovarati. Ali al-Shehhi jest".

Bili su poput njegovih drugih stranih studenata, osim – kaže Dekkers – što nisu poštivali instruktore i svoje kolege. Kao da im je sve bilo svejedno – kaže naš sugovornik. Nakon što ih je glavni pilot upozorio da bi mogli biti izbačeni iz škole, Attino i al-Shehhijevo ponašanje se popravilo.

Međutim, činjenica što je Muhameda Attu i al-Shehhija naučio letjeliti uništila je Dekkersov život i biznis. "To je bio ured i ured za održavanje, ali više ništa od toga nije moje".

U četiri ujutro, dan nakon terorističkog napada, agenti Saveznog istražnog ureda FBI-ja ušli su u Dekkersov ured. Konfiscirali su poslovnu dokumentaciju i računala. Imigracijski agenti ispitivali su ga o prijavama za studentske vize. Svjedočio je pred Kongresom. Savezna država Florida podigla je tužbu protiv njega za prevaru, ali je poslije odustala od progona.. "Bio sam pod jako velikim stresom. Financijski sam izgubio sve. Imao sam na papiru 12 milijuna dolara, a godinu dana nakon 11. rujna - 46 tisuća".

Ruddi Dekkers za to okrivljuje teroriste, al-Qaidu i Osamu bin Ladena. Napisao je i knjigu o tomešto mu se dogodilo pod naslovom Guilty by Association. Kad bi danas imao pilotsku

Dekkers kaže da je njegov jednom uspješan život sad prošlost. "Kad izgubite svoj san, kad izgubite sav novac – živio sam na plaži u Naplesu. Morao sam prodati kuću. Izgubio sam sve. Ali još sam uvijek ovdje".

Ali, gotovo tri tisuće žrtava od 11. rujna nije više 'ovdje', s nama. Rudi Dekkers za sebe kaže da je borac - i to je njegova životna priča.

XS
SM
MD
LG