Linkovi

Opasnost od domaćeg terorizma


New York 11. septembra 2001.
New York 11. septembra 2001.

Nova izučavanja su pokazala da su terorističke prijetnje protiv Sjedinjenih Država izmjenile nakon 11. septembra 2001., postajući manje po obimu i često dolazeći iz domaćih izvora. Izvještaj o tome je proteklog petka objavio Medjupartijski politički centar u Washingtonu.

Svih 19 otmičara koji su napali Sjedinjene Države 11. septembra 2001. su bili Arapi. Nijedan od njih nije bio američki gradjanin. Tokom osam godina mnogo toga se promjenilo.

Medjupartijski politički centar u Washingtonu u svom posljednjem izvještaju ukazuje na opasnost domaćeg terorizma
Medjupartijski politički centar u Washingtonu u svom posljednjem izvještaju ukazuje na opasnost domaćeg terorizma

Istraživanje Medjupartijskog političkog centra pokazuje da prijetnja sada dolazi od Amerikanaca koji se svrstavaju uz Al-Qaidu i od drugih terorističkih grupa, i da su Sjedinjene Države bile spore da tu promjenu spriječe.

Stephen Flynn je jedan od autora studije:

"Napade manjeg obima, posebno ako dolaze od terorista regrutiranih na domaćem tlu, je za našu nacionalnu obavještajnu zajednicu, kako je sada struktuirana, gotovo nemoguće otkriti i spriječiti. U praksi, to znači da ćemo gotovo sigurno imati uspješnih terorističkih napada na američkom tlu i protiv toga se trebamo što prije organizirati."

Stephen Flynn, predsjednik Centra za nacionalnu politiku SAD
Stephen Flynn, predsjednik Centra za nacionalnu politiku SAD

Jedan od primjera je neuspjeli bombaški napad na Times Squeru. Amerikanac porijeklom iz Pakistana, koji je priznao da je kriv za terorizam je privučen i treniran u inostranstvu. U objavljenoj studiji najmanje 43-je američkih gradjana ili legalnih stanovnika je povezano sa terorističkim zločinima prošle godine. To je najviše u jednoj godini od 2001.

Bruce Hoffman, koji proučava terorizam je jedan od autora studije:

"Osobe koje traže teroristički trening danas mogu izabrati izmedju više mjesta gdje će otići. Mi smo u proteklim mjesecima imali pojedince koji su, na primjer, pokušavali otići u Somaliju, radije nego u Pakistan."

Nedavni javni protesti oko izgradnje Islamskog centra u blizini srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra, i prijetnje malene religijske grupe na Floridi da će spaliti više kopija Kurana, idu na ruku al-Qaide smatra Thomas Kean, takodjer učesnik studije.

"Takve rasprave ne pomažu našim nastojanjima da spriječimo regrutiranje potencijalnih terorista, i ne pomažu u ratu ideja", kaže Kean.

Thomas Kean, koautor studije o terorizmu
Thomas Kean, koautor studije o terorizmu

Lee Hamilton, jedan od vodja istraživačkih timova, kaže da Sjedinjene Države moraju doprijeti do muslimanskog svijeta:

"Milijarda i 300, ili 400 miliona muslimana od Londona do Jakarte su veoma važna snaga u svijetu i mi ih moramo razumjeti mnogo bolje i uspostaviti bolje odnose."

Kean i Hamilton, kažu da je jedan od načina da se to uradi - preporučiti promjenu američke politike, što su obećali uraditi u svom sljedećem izvještaju.

XS
SM
MD
LG