Linkovi

64 posto Amerikanaca protivi se američkom angažmanu u Afganistanu


Vojnik američkih snaga u Afganistanu u ophodnji sela Tarok Kolache, 1. travnja, 2011., koje su do nedavno kontrolirali talibani (Photo/ U.S. Navy Ensign Haraz N. Ghanbari)
Vojnik američkih snaga u Afganistanu u ophodnji sela Tarok Kolache, 1. travnja, 2011., koje su do nedavno kontrolirali talibani (Photo/ U.S. Navy Ensign Haraz N. Ghanbari)

Larry Sabato, politolog sa sveučilišta Virginije: "Gledano kao trend, očito je da su Amerikanci razočarani, prvenstveno zbog toga što rat dugo traje. Mislim da bi javnost željela da predsjednik Obama u kolovozu – kada ističe jedan od rokova – povuče iz Afganistana znatnije, a ne samo simbolične snage."

U Kongresu je prošli tjedan dvostranačkom većinom odbijen poziv da se američke snage do kraja ove godine povuku iz Afganistana. Međutim, nedavna anketa pokazuje da se u ovom trenutku američkom angažmanu u tom ratu protivi dvije trećine Amerikanaca. Debatu u Kongresu i rezultate ove ankete komentiraju američki analitičari.

Zastupnički je dom s 321 glasom za i 93 protiv odbacio prijedlog nekih svojih članova da se američke snage do kraja godine povuku iz Afganistana. S druge strane, nedavno provedena ankete televizijske mreže ABC i dnevnika Washington Post pokazuje da 64 posto Amerikanaca smatra da ovaj rat nije vrijedan izgubljenih života i potrošena novca. Rezultat ove ankete ukazuje na priličnu promjenu u javnom raspoloženju – samo prije dvije godine rat u Afganistanu podržavala je većina građana Sjedinjenih Država. Zapovjednik američkih i snaga NATO-a u Afganistanu, general Davide Petraeus, govorio je u nedavnom izlaganju kongresmenima o uspjehu ove misije:

"Iako je napredak postignut u posljednjoj godini na sigurnosnom planu znatan, on je još uvijek prilično krhak, a moguće je i da će se situacija opet pogoršati."

Walter Jones, republikanac iz Sjeverne Caroline, dugogodišnji je kritičar misije u Afganistanu. On se plaši da će tamošnje vlasti zatražiti Washington i NATO da ostanu i nakon 2014., kada je najavljen prestanak svih ratnih operacija:

"15, 16, 17 godina? Za milog Boga, koliko oni misle da možemo izdržati? Koliko još novca i krvi za Afganistan?"

General Petraeus je odgovorio da shvaća takvu nestrpljivost, nakon gotovo deset godina misije u Afganistanu. Ali ponovio je da je glavni cilj – spriječiti al-Qaidu da u bezvlađu Afganistana ponovno uspostavi svoju bazu za terorističke napade na Ameriku, poput onih iz jeseni 2001. Politički analitičar Jack Pitney kaže, međutim, da podrška ovom sukobu stalno pada:

"Podrška ratu uvijek pada s vremenom, s umnožavanjem žrtava. To se i ovdje događa. Stalno slušamo o tome koliko je Amerikanaca poginulo, a ne vidimo nikakav konkretni napredak."

No, Jack Pitney primjećuje da je oporba ratu, barem ako se gleda na izlazak na ulice, razmjerno slaba – u svakom slučaju slabija nego u slučaju Vijetnama ili Iraka. Joe Lieberman, neovisni senator iz Connecticuta koji obično glasa s demokratima, kaže da se odluke o ratu i miru ne mogu donositi na temelju anketa. On smatra da vlada mora podsjećati građane zbog čega Amerika ratuje u Afganistanu, odnosno zbog čega je uspjeh u tom sukobu važan. Larry Sabato, politolog sa sveučilišta Virginije, stanje američkog javnog mnijenja kada je u pitanju Afganistan, objašnjava ovako:

"Ankete pokazuju neujednačene rezultate. No, gledano kao trend, očito je da su Amerikanci razočarani, prvenstveno zbog toga što rat dugo traje. Mislim da bi javnost željela da predsjednik Obama u kolovozu – kada ističe jedan od rokova – povuče iz Afganistana znatnije, a ne samo simbolične snage."

Larry Sabato očekuje da će ovo pitanje – ako se situacija uskoro ne poboljša – postati i jedna od tema predsjedničke kampanje, sljedeće godine. Ankete pokazuju da je podrška ratu u Afganistanu slabija među pristašama Demokratske stranke. Ali, i jedan od prominentnijih republikanaca koji razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi – Haley Barbour, guverner Mississippija – kritičan je u vezi te misije.

XS
SM
MD
LG