Linkovi

50/50 - je li bilo što u vezi raka smiješno?


Joseph Gordon-Levitt i Seth Rogen u filmu 50/50
Joseph Gordon-Levitt i Seth Rogen u filmu 50/50

Seth Rogen: "Postoji jedna teorija po kojoj što je neka ideja sama po sebi manje smiješna, to je veći kreativni izazov i potencijal da ju se učini komičnom ... posebice ako se to uspije napraviti bez žrtvovanja integriteta same teme."

Holivudski filmovi najčešće prilaze bolesti, posebice raku, s poštovanjem i priličnom dozom straha. No, jedan novi film uspijeva pronaći komiku koja ide ruku pod ruku s teškom dijagnozom. Alan Silverman za nas je pogledao film naslovljen „50/50“, u slobodnom prijevodu 'Šanse pola-pola'.

Adam – u svojim dvadesetim godinama – ima pred sobom čitav život, prepun raznih mogućnosti i prilika ... odnosno, ima ga sve dok mu ne bude dijangosticiran rijedak rak. Njegov najbolji prijatelj, Kyle, isprva zgranut viješću, pokušava pomoći Adamu da stvari sagleda s bolje strane.

'Šanse su ti pola-pola,' kaže on, 'da si u kockarnici to bi ti bile najbolje šanse.' Dok traje zračenje, kemoterapija, te, na koncu, i operativni zahvat, Adam otkriva mnogo toga o sebi samome kao i odnosima s drugim ljudima u svom životu. No, istodobno, život mu prolazi kroz često apsurdne i crno-humorne preobrate. Priča filma „50/50“ zasniva se na istinitom iskustvu pisca Willa Reisera, kojemu je rak bio dijagnosticiran kad mu je bilo 25 godina, a u proživljavanju tog mučnog razdoblja uveliko mu je pomogao dugogodišnji prijatelj Seth Rogan.

Premda scenarij, koji su zajedno napisali, otkriva smiješne stvari na neočekivanim mjestima, Reiser ustraje da šale nisu usmjerene na rak: "Ne šalimo se na račun raka. Smijemo se načinima na koji se ljudi nose s njim. Seth i ja nismo znali kako o tome razgovarati. Šalili smo se zato šti nismo znali kako o tome stvarno razgovarati. Kad se liječiš od raka, ima dobrih dana i ima jako loših dana, i ponekad je jedino što možeš napraviti šaliti se na račun čitave te situacije."

Ko-scenarist Seth Rogen glumio je u nekoliko komedija koje su bile podjednako zgražajuće i uspješne, uključujući „Knocked Up“ i „The 40-Year Old Virgin.“ U ovom filmu – baš kao što je bilo i u stvarnom životu! - Rogen glumi najboljeg prijatelja Kylea. Kaže da je i sam osjetio koliko je šokantno udružiti rak s komedijom: "Postoji jedna teorija po kojoj što je neka ideja sama po sebi manje smiješna, to je veći kreativni izazov i potencijal da ju se učini komičnom ... posebice ako se to uspije napraviti bez žrtvovanja integriteta same teme. No, da budem iskren, mi smo napravili taj film zato jer se on dogodio nama. Da nije, vjerojatno ne bismo.“

Joseph Gordon-Levitt glumi Adama. Kaže da ga je privukla iskrenost likova dok pokušavaju nekako prebroditi tešku situaciju: "Adam na koncu tješi ljude u svom životu, možda čak i malo više nego oni njega. Svi se, na izvjestan način, izbezume, i on mora biti onaj koji će ih smiriti. Vjerujem da, kad se dogode takve krize, onda se vidi prava snaga odnosa s ljudima u svom životu, bilo s djevojkom, najboljim prijateljem, roditeljima, ili s kolegama na poslu."

Film „50/50“ režirao je Jonathan Levine, a u glumačkoj postavi su još Anjelica Houston kao Adamova majka, Bryce Dallas Howard kao njegova djevojka, te Anna Kendrick kao neiskusna terapeutkinja koja mu pokušava pomoći da se ponese s nečim što ni jedno od njih nije nikad iskusilo.

XS
SM
MD
LG