Linkovi

Više od 40 milijuna Amerikanaca putuje za Dan Zahvalnosti


Više od 40 milijuna Amerikanaca putuje za Dan Zahvalnosti
Više od 40 milijuna Amerikanaca putuje za Dan Zahvalnosti

Putovanja za Dan Zahvalnosti nešto drugačija, zbog novih sigurnosnih mjera u zračnim lukama

Za više od dva milijuna Amerikanaca koji putuju avionima kako bi praznik - Dan Zahvalnosti - proveli sa svojim bližnjima, tradicionalno praznično putovanje moglo bi ovoga puta imati drugačiji izgled. Sve zbog novih, pooštrenih mjera sigurnosti. Pojačane mjere pretrage putnika uvedene su zajedno sa skeniranjem tijela i to upravo u vrijeme praznične sezone. Anketa televizije ABC i Washington Posta otkriva da 50 posto ljudi smatra da se pretjeruje s novom procedurom ispipavanja putnika. Služba sigurnosti transporta – TSA – donekle je ublažila proceduru, te je od novih mjera izuzela pilote i letačko osoblje.

To, međutim, nije dovoljno – kažu skupine koje održavaju prosvjede protiv skeniranja i fizičkog ispipavanja putnika. S ciljem privlačenja pažnje javnosti na svoje kritike novih mjera, prosvjednici su pozvali putnike da dodatno uspore zračni promet tako što će zahtijevati da ih se, umjesto brzog skeniranja, temeljito ispipava – što je puno sporiji postupak.

Inače, za Dan zahvalnosti na put kreće preko 40 milijuna Amerikanaca, a više od 90 posto njih koristi automobil kao prijevozno sredstvo. Dan zahvalnosti se u Americi tradicionalno koristi za okupljanje obitelji koje uz pečenu puricu često provedu najbolje sate u godini zajedno.

XS
SM
MD
LG