Linkovi

Više od 40 milijuna Amerikanaca putuje za Dan Zahvalnosti


Više od 40 milijuna Amerikanaca putuje za Dan Zahvalnosti

Putovanja za Dan Zahvalnosti nešto drugačija, zbog novih sigurnosnih mjera u zračnim lukama

Za više od dva milijuna Amerikanaca koji putuju avionima kako bi praznik - Dan Zahvalnosti - proveli sa svojim bližnjima, tradicionalno praznično putovanje moglo bi ovoga puta imati drugačiji izgled. Sve zbog novih, pooštrenih mjera sigurnosti. Pojačane mjere pretrage putnika uvedene su zajedno sa skeniranjem tijela i to upravo u vrijeme praznične sezone. Anketa televizije ABC i Washington Posta otkriva da 50 posto ljudi smatra da se pretjeruje s novom procedurom ispipavanja putnika. Služba sigurnosti transporta – TSA – donekle je ublažila proceduru, te je od novih mjera izuzela pilote i letačko osoblje.

To, međutim, nije dovoljno – kažu skupine koje održavaju prosvjede protiv skeniranja i fizičkog ispipavanja putnika. S ciljem privlačenja pažnje javnosti na svoje kritike novih mjera, prosvjednici su pozvali putnike da dodatno uspore zračni promet tako što će zahtijevati da ih se, umjesto brzog skeniranja, temeljito ispipava – što je puno sporiji postupak.

Inače, za Dan zahvalnosti na put kreće preko 40 milijuna Amerikanaca, a više od 90 posto njih koristi automobil kao prijevozno sredstvo. Dan zahvalnosti se u Americi tradicionalno koristi za okupljanje obitelji koje uz pečenu puricu često provedu najbolje sate u godini zajedno.

XS
SM
MD
LG