Linkovi

3D osvaja svijet


3D osvaja svijet
3D osvaja svijet

Iznenadna popularnost filmova snimljenih u trodimenzionalnoj, skraćeno 3D tehnici, podstiče velike proizvodjače kućne elektronike da investiraju velika sredstva u razvoj takvih uređaja. Iako predviđaju da će potražnja postati masovna tek kroz 5 do 10 godina, kompanije u Sjedinjenim Državama, Japanu i drugdje nastoje da na vrijeme osvoje to tržište.

U najnovijem 3D filmu pirane, krvožedne preistorijske ribe prividno proždiru bioskopske gledaoce. Sobzirom da su potrošaci spremni da za filmove u 3D tehnici plaćaju ulaznice 15 do 20 dolara, kompanije računaju da bi oni takve filmove rado gledali i kod kuće.

Velike kompanije se utrkuju u proizvodnji što kvalitetnijeg i jeftinijeg TV prijemnika u 3D
Velike kompanije se utrkuju u proizvodnji što kvalitetnijeg i jeftinijeg TV prijemnika u 3D

U Californijskoj silikonskoj dolini, firma NVIDIA razvija trodimenzionalnu tehnologiju za kućne kompjutere. Šef 3D odeljenja, Phil Eisler, kaže da njihove naočare dočaravju sliku visoke rezolucije:

“NVIDIA razvija aktivne, elektronske naočare koje 60 puta u sekundi naizmjenično propuštaju svjetlo kroz lijevo i desno staklo. kada kroz njih posmatrate sliku na ovakvom laptop kompjuteru možete da vidite istinsku stereoskopsku sliku, u punoj rezoluciji i prirodnim bojama.”

Naočale, koje su još uvijek potrebne za gledanje u 3D, koštaju oko 200 dolara
Naočale, koje su još uvijek potrebne za gledanje u 3D, koštaju oko 200 dolara

Iako kompanije eksperimentišu sa raznim metodama projektovanja 3D slike, marketinški ekspert John Peddie kaže da sistem NVIDIA radi i sa kompjuterskim igricama koje nisu napisane za 3D:

“Pisac igre ne mora ništa da uradi, dovoljno je da napiše program za nju. U njoj možete da uživate na starom 2D monitoru, ili da dodate NVIDIA stereo sistem sa 3D naočarama i da uživate u stereoskopskoj slici.”

Ali neke kompanije idu i dalje od toga. Sony i Toshiba razvijaju konkurentnu tehnologiju za koju naočare nisu potrebne.

Video u 3D je sve prisutniji i na kućnim kompjuterima
Video u 3D je sve prisutniji i na kućnim kompjuterima

Potpredsjednik Sonija, Yoshihisa Ishida, rekao je da se kompanija nada da će biti prva u tome, ali da datum lansiranja još nije odredjen:

“Čm svi tehnički elementi budu spremni, 3D televizori moći će da se gledati bez naočara. Kada budemo riješili ta tehnička pitanja, razmotrićemo kada bi ovi televizori mogli da se nadu u prodaji.”

Kućni 3D uredaji nisu jeftini. Dogradivanje kompjutera sistemom NVIDIA košta oko 600 dolara, a par naočara 200 dolara. Cijene 3D televizora kreću se od 3 do 5 hiljada dolara. Televizori za koje naočare nisu potrebne svakako će koštati još više.

XS
SM
MD
LG