Linkovi

234. rođendan Sjedinjenih Država proslavljen uz vatromet i roštilj


Vatromet nad Manhattanom
Vatromet nad Manhattanom

U Mount Vernonu, u Virginiji, na farmi Georgea Washingtona – prvog predsjednika SAD – položen je vijenac na njegov grob. Održana je i svečanost polaganja prisege za stotinjak novih američkih državljana.

Sinoć je nebo nad tisućama američkih gradova i mjesta bilo osvijetljeno vatrometom, na 234. rođendan Sjedinjenih Država.

Dan neovisnosti, 4. srpanj, slavi se jer je upravo na taj dan 1776. godine 13 britanskih kolonija u Sjevernoj Americi proglasilo nezavisnost.

Predsjednik Barack Obama je jučer u Bijeloj kući bio domaćin za oko 1200 američkih vojnika i članova njihovih obitelji, koji su uživali u roštilju, prazničnom koncertu te jedinstvenom pogledu na vatromet koji se održavao nad washingtonskim Mallom, travnatom površinom dugom nekoliko kilometara koja se prostire od Bijele kuće do Kongresa Sjedinjenih Država.

Roštilj, ulične parade i druge manifestacije domoljubnog karaktera obilježile su jučerašnji blagdan i u drugim gradovima i mjestima Sjedinjenih Država. Kao i svake godine posebno je svečano bilo u Philadelphiji, gdje je Deklaracija o neovisnosti i bila potpisana, 4. srpnja 1776.

U Mount Vernonu, u saveznoj državi Virginija, na farmi Georgea Washingtona – prvog predsjednika SAD – položen je vijenac na njegov grob. Održana je i svečanost polaganja prisege za stotinjak novih američkih državljana.

U priopćenju povodom Dana neovisnost predsjednik Obama je rekao da su osnivači Sjedinjenih Država – svojom upornošću, odlučnošću i hrabrošću – zauvijek obilježili svoju naciju. U priopćenju, predsjednik Obama posebnu počast odaje pripadnicima američkih oružanih snaga koji služe širom svijeta te onima koji su, pri tome, dali život za svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG