Linkovi

2011. mogla bi biti godina električnog automobila


Nissanov model električnog automobila "Leaf" za ekološki svjesne potrošače
Nissanov model električnog automobila "Leaf" za ekološki svjesne potrošače

Svi proizvođači automobila nadaju se dobiti svoj dio tržišnog kolača. Japanski Nissan vjeruje da će novi model „Leaf“ biti privlačan ekološki svjesnim potrošačima koji nisu dubljeg džepa

Električni automobili u razvoju su već godinama, no stručnjaci kažu da učinkovitije baterije, bolje performanse i veća otvorenost potrošača mogli bi učiniti 2011. godinom električnog automobila.

Električni automobili postat će dosta zastupljeniji na tržištu u 2011. godini. Svi proizvođači nadaju se dobiti svoj dio tržišnog kolača. Japanski proizvođač automobila Nissan vjeruje da će novi model „Leaf“ biti privlačan ekološki svjesnim potrošačima koji nisu dubljeg džepa. Naime, cijena modela „Leaf“ kreće se oko 30 tisuća dolara, a jedan od direktora u Nissanu, Mark Perry naziva ga pristupačnim električnim obiteljskim automobilom:

"Ovo je prvi automobil na svijetu koji ne ispušta nikakve štetne plinove u atmosferu, koji ne troši benzin ni motorno ulje. S ovim automobilom nikada neće trebati ići na benzinsku crpku niti promijeniti ulje. Čak nema ni ispušne cijevi."

I francuski proizvođač automobila Peugeot uključuje se u tržišnu utakmicu sa svojim automobilom iOn koji je predviđen za kratke vožnje po gradu. Francuski Renault na tržište dolazi s malim dvosjedom Twizy, hvaleći se kako se njegove baterije mogu napuniti za manje od četiri sata.

Poznavatelji prilika kažu da je za većinu potrošača glavni problem s električnim automobilima mala kilometraža koju mogu prijeći s jednim punjenjem baterija. Američki General Motors vjeruje da je odgovor hibridni automobil Volt koji će se naći u prodaji u prosincu. Richard James direktor je za odnose s javnošću:

"Radi se o električnom automobilu s kojim možete prijeći oko 80 kilometara, samo na struju. Da bi se nadišao taj problem, Volt ima generator uz motor na unutrašnje sagorijevanje koji automatski počne puniti bateriju kako bi automobil nastavio voziti na struju. Na taj način s ovim se automobilom može prijeći 563 kilometra."

No nisu svi električni automobili namijenjeni prosječnom potrošaču. Glasnogovornik Sajma automobila u Los Angelesu Brendan Flynn ukazuje na hibridni Jaguar, C-X75:

"Ovaj Jaguar košta 300 tisuća dolara. Od 0 do 100 kilometara na sat stiže za 3.2 sekunde, a s jednim rezervoarom možete prijeći udaljenost od Los Angelesa do Las Vegasa i natrag."

Za one koji imaju manje prihode, tu je Nissan Micra koji košta oko 19 tisuća dolara. Neovisno o tome radilo se o hibridu ili ne, urednik časopisa „Road and Track“ Richard Horman kaže da je u 2011. godini trend na lakšim, pametnijim i ekonomičnijim automobilima:

"Kad smo pokrenuli list, automobili i kamioni svake su godine bili veći i veći, a manji kamioni bili su jako popularni. Sada se trend preokrenuo i automobili su sve manji. Ovdje je čak i novi mali „Fiat.“ Automobili postaju manji i ekonomičniji."

No nemojte očekivati da će snažni benzinski automobili nestati. Primjerice, tu je novi McLaren Supercar MP4-12C sa zapremninom 3,8 litara te motorom s osam cilindara koji od 0 do 100 kilometara stigne za tri sekunde. No s cijenom od 260 tisuća dolara, ovo nije automobil za svačiji džep.

XS
SM
MD
LG