Linkovi

2010. godina pokazuje se vrlo skupom izbornom godinom u SAD-u


Politički TV oglas optužuje Pata Toomeyja, kandidata za američki Senat, za poticanje slanja američkih radnih mjesta u Kinu
Politički TV oglas optužuje Pata Toomeyja, kandidata za američki Senat, za poticanje slanja američkih radnih mjesta u Kinu

Uz uobičajeno trošenje pojedinih kandidata tijekom izborne kampanje i različitih stranačkih odbora, i različite vanjske organizacije i skupine troše desetke milijuna dolara u pokušaju da utječu na predstojeće izbore

U Americi su predizborne kampanje skupe jer se većina kandidata za Kongres usredotoči na televizijske oglase. U vrlo tijesnoj utrci, kakva je ona u Nevadi za mjesto senatora, milijuni dolara se prikupe i potroše na oglase u kojima se napada suparničkog kandidata. U slučaju Nevade, verbalni rat na malim ekranima vode politički veteran Harry Reid, čelnik Demokrata u Senatu, i njegova republikanska suparnica Sharron Angle.

Ove godine, trošenje neovisnih ili vanjskih skupina doživjelo je dramatičan porast, već sada u dvostruko većem iznosu nego što je bilo u prethodnim izborima usred predsjedničkog mandata, 2006. Ta povećana potrošnja u predizbornoj kampanji ponajviše je rezultat presude Vrhovnog suda, iz siječnja, kojom su ukinuta ograničenja korporacijama i sindikatima na utjecanje na izbore putem televizijskim oglasa. Savezni propisi koji ograničavaju iznose novca donirane izravno kongresnim kandidatima ostali su na snazi. Velik dio novca koji su prikupile vanjske interesne skupine na meti ima Demokrate, čiji kandidati od toga pokušavaju napraviti pitanje.

I predsjednik Obama se dotaknuo iste teme tijekom svojih kampanjskih nastupa, spomenuvši mogućnost da inozemne korporacije ili interesi igraju izvjesnu ulogu u prikupljanju novca:

"Nemaju hrabrosti pokazati se i otkriti svoj identitet. To bi mogle biti osiguravajuće kompanije ili banke s Wall Streeta ili korporacije u inozemnom vlasništvu. Nećemo to saznati."

Demokrati su pokušali – ali im nije uspjelo – da usvoje zakon u Kongresu koji bi od neovisnih skupina koje prikupljaju financijske donacije tražio da otkriju odakle su one došle. Sada i demokrati puštaju svoje oglase napadajući organizacije poput Američke trgovinske komore da prikupljaju donacije s ciljem pomoći Republikancima na izborima 2. studenog.

Američka trgovinska komora niječe da prima donacije izvana da bi pomogla Republikanskoj stranci. A i bivši savjetnik predsjednika Georgea Busha, Karl Rove, gnjevno je reagirao na takve tvrdnje:

"Nemaju niti trunka dokaza kojima bi potkrijepili takve neutemeljene laži. To je očajnički i, po mom mišljenju, vrlo zabrinjavajući trend od strane predsjednika Sjedinjenih Država da svoje političke protivnike kalja izvjesnim popisom neprijatelja, potpuno nesputan ikakvim činjenicama ili dokazima."

U posljednjim tjednima predizborne kampanje, Demokrati teško uspijevaju održati korak s Republikancima u prikupljanju novca, posebice kad milijune dolara prikupljaju neovisne ili vanjske skupine. Alan Lichtman je politolog na Sveučilištu American, u Washingtonu:

"Bogati donatori mogu ubaciti ogromne količine novca u kampanju bez da otkriju svoje ime. Dakle, Republikanci dobivaju najbolje iz oba svijeta: imaju i energiju pokreta poniklog na samom terenu, Tea Party – što demokrati nemaju - kao i velik novac koji se ulijeva u njihove blagajne."

No, drugi stručnjaci kažu da glavnu brigu za Demokrate ne predstavlja novac, nego ankete javnog mnijenja, koje ukazuju da su Republikanci na putu velikih dobitaka u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG