Linkovi

13 bankara: Kako je Wall Street preuzeo kontrolu i novi financijski slom


俄罗斯共产党集会上的斯大林支持者。(美国之音白桦拍摄)
俄罗斯共产党集会上的斯大林支持者。(美国之音白桦拍摄)

Simon Johnson bivši dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda, kaže da su dvije godine nakon katastrofalne financijske krize Sjedinjene Države i dalje prepuštene na milost oligarhije.

Direktori financijske tvrtke Goldman Sachs ovaj su tjedan svjedočili pred senatskim pododborom koji ih optužuje da su svoje klijente dovodili u zabludu i, kroz prijevarna ulaganja, pridonijeli kolapsu američkog tržišta nekretnina 2008, nakon čega je uslijedila globalna financijska kriza. Riječ je o samo jednom od incidenata koji su doveli do inicijative da se bitno izmijene propisi koji reguliraju američko bankarstvo, čemu se velike financijske institucije poput Goldman Sacha žestoko opiru. O tome je upravo objavljena knjiga pod naslovom 13 bankara: Kako je Wall Street preuzeo kontrolu i novi financijski slom. Autori James Kwak i Simon Johnson.

Pojednostavljeno rečeno glavna poruka knjige 13 bankara jest da hipoteza o slobodnom tržištu ne funkcionira, niti je ikad funkcionirala, jer tržišta ne vrše auto-korekciju. Prepušteni svojoj volji, bankari se ne mogu oduprijeti spekuliranju s posuđenim – dakle, tuđim – novcem sve dok ne dođe do neizbježnog sloma cijelog sustava. Koautor knjige 13 bankara Simon Johnson kaže da to potvrđuje i činjenica da su dvije godine nakon katastrofalne financijske krize Sjedinjene Države i dalje prepuštene na milost oligarhije, koja je danas veća, bogatija i koja se žešće i uspješnije odupire donošenju nove regulacije financijskog sustava: "Te velike banke postale su snažnije negoli ikad kao rezultat toga što ih je vlada izvukla iz krize - što može izgledati neobično, ali je istina. Svoju novu ekonomsku moć pretvaraju u političku. A tu političku moć koriste kako bi opet poslovale preuzimajući ogromne rizike koji su nas i doveli u ovu katastrofalnu situaciju u rujnu 2008. godine. To je klasična aristotelovska definicija oligarhije – politička moć koja se temelji na ekonomskoj moći".

Drugi autor knjige 13 bankara James Kwak kaže kako su u knjizi pokazali da se ta oligarhija sastoji od šest američkih megabanaka – Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo, J. P. Morgan i Bank of America. Po njegovim riječima, tih šest financijskih divova kontrolira 60 posto bruto američkog proizvoda: "Da bismo ovo postavili u perspektivu treba reći da su sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća te banke - odnosno njihove prethodnice, jer je bilo mnogo poslovnih fuzija i integracija - kontrolirale tek manje od 20 posto američkog nacionalnog proizvoda. Ta današnja veličina i bogatstvo omogućuju im da mijenjaju pravila igre u svoju korist. Nažalost, kako to funkcionira u suvremenom svijetu financija jest da kad su pravila na tvojoj strani, preuzimaš velike rizike. S vremena na vrijeme napraviš poslovne promašaje, jer to nije tvoj problem već problem poreskih obveznika i vlada ga onda mora riješiti.

Autori u svojoj knjizi također pokazuju da pokušaji državne kontrole bankarstva u Sjedinjenim Državama datiraju još iz vremena predsjednika Thomasa Jeffersona i Andrewa Jacksona. Recimo i to da je Simon Johnson bivši dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda a danas predaje na Massachusettskom institutu za tehnologiju. James Kwak predaje na pravnom fakultetu Sveučilišta Yale. Njihovu knjigu 13 bankara: Kako je Wall Street preuzeo kontrolu i novi financijski slom objavila je izdavačka kuća Pantheon.

XS
SM
MD
LG