Linkovi

127 sati - novi film Jamesa Franco-a


127 sati - novi film Jamesa Franco-a
127 sati - novi film Jamesa Franco-a

James Franco glumi mladog planinara koji donosi upravo nevjerojatnu odluku nakon što mu ruka bude prikliještena ogromnim kamenom u jednom zabitom kanjonu

Novi film oskarovca redatelja Dannyja Boylea iznosi jednu vrlo iznimnu istinitu priču o hrabrosti i preživljavanju. James Franco glumi mladog planinara koji donosi upravo nevjerojatnu odluku nakon što mu ruka bude prikliještena ogromnim kamenom u jednom zabitom kanjonu.

U travnju 2003., Aron Ralston je na samotnjačkoj planinarskoj ruti, duboko u Nacionalnom parku kanjona, u saveznoj državi Utah. Jedna gromada, odlomljena od stijene, odbaci ga u duboki procjep u stijenju i prikliješti mu ruku uz zid kanjona. Bez obzira što on pokušavao, gromadu ne uspijeva pomaknuti ni za milimetar.

Prvih 24 sata produže se na 48, pa na 72. Nikome nije rekao kamo ide na planinarenje, te tako Aron zna da su mu šanse za spas praktički nikakve. O svojoj nezgodi vodi video dnevnik na kameri koju je nosio u naprtnjači. Konačno, nakon pet dana, on odluči da si mora odrezati ruku ako se želi spasiti. Sve što ima je jedan tupi nož, no, uspije izvesti jezivu amputaciju, izvući se iz svog stjenovitog zatvora i zaputiti se ka sigurnosti civlizacije. Aron Ralston je napisao knjigu sjećanja, naslovljenu "Između stijene i još tvrđega". Kaže da mu je promatranje stvaranja filma iz tih sjećanja predstavljalo unekoliko nadrealni događaj: "Za mene je to vrlo emocionalna stvar, premda je bilo fascinirajuće gledati kako se pretvara iz misli u žive slike. No, najdirljivije su mi vinjete koje prizivaju zahvalnost koju osjećam prema mojoj obitelji. Uspio sam gledati scene prikliještenosti i amputacije i doživjeti ih kao dobro i autentično ispričanu priču, ali kad se radilo o mojoj obitelji, emocije bi me preplavile".

Scenarij je, prema Ralstonovoj knjizi, napisao Simon Beaufoy, čija ranija suradnja s redateljem Dannyjem Boyleom uključuje i film iz 2008., nagrađen oskarom, "Slumdog Millionaire". Obojica, i redatelj i scenarist, bili su svjesni da je scena amputacije kritičan dio filma, koji će predstavljati podjednako izazov i za stvaratelje filma i za publiku u kinima. Na koncu, taj je dio - koji je u stvarnosti trajao više od 40 minuta - na ekrane doveden ne samo s pravom dozom mjere nego i način koji čitav film čini inspirirajućim.

Najveći dio filma, glavni protagonist James Franco sam je na ekranu, s tek povremenim scenama njegovih razmišljanja o životu prije udesa i o tome kakav bi mu život mogao biti ako se spasi. Danas, koristeći prostetičku ruku, Aron Ralston i dalje planinari i istražuje kanjone. Ali, takođet putuje svijetom i drugima pripovijeda svoju nevjerojatnu životnu priču.

XS
SM
MD
LG