Linkovi

SAD: Nepovoljne ekonomske prilike štete kandidatima demokrata za Kongres


 SAD: Nepovoljne ekonomske prilike štete kandidatima demokrata za Kongres
SAD: Nepovoljne ekonomske prilike štete kandidatima demokrata za Kongres

Republikanci kritiziraju novi ekonomski plan predsjednika Obame

Nakon što je predsjednik Obama predložio plan izgradnje i obnove američke prometne infrastrukture čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnel iz Kentuckyja objavio je priopćenje koje prenosi Washington Post. McConnel navodi da „najnovija inicijativa za još jedan plan poticaja treba biti popraćena opravdanim skepticizmom“, te da su „Amerikanci s pravom skeptični kad demokrati iz Washingtona traže dodatni novac“.

Republikanski ekonomist Douglas Holtz-Eakin, koji je bio savjetnik u predsjedničkoj kampanji senatora Johna McCaina 2008. godine, kaže: „Infrastrukturni programi su uvijek popularni kad se govori o ekonomskim poticajima, ali su u praksi razočaravajući“. Holtz-Eakin također se pita bi li Kongres bio voljan odobriti dodatna sredstva za predsjednikov plan s obzirom na sve veće protivljenje birača povećanju državnog deficita koji će na kraju ove fiskalne godine, 30. rujna, dostići bilijun i 300 milijardi dolara.

Washington Post piše kako se nepovoljne ekonomske prilike okreću protiv demokratskih kandidata za Kongres. U Wisconsinu, na primjer, od 1992. godine u izborima za Senat pobjeđivali su uvijek demokratski kandidati no ove godine demokratski senator Russel Feingold bori se za zadržavanje mandata. „Ono što vidimo u Wisconsinu vidimo posvuda. Demokrati su u defanzivi u državi u kojoj je uobičajeno blago naginjanje ka demokratima, kaže politički analitičar Stuart Rothenberg. Valja naglasiti da se senator Feingold nije pojavio na skupu s predsjednikom Obamom što je obrazloženo problemima s rasporedom, piše Washington Post.

A Christian Science Monitor se u današnjem članku pita: „Izbori 2010.: Koliko će biti loši za demokrate“? Dnevnik iz Bostona piše da je sve izraženiji konsenzus analitičara koji kažu da su izgledi demokrata da zadrže kontrolu nad oba doma Kongresa sve manji. Christian Science Monitor podsjeća da će do izbora 2. studenoga biti još svakakvih događaja i političkih preokreta. Konzervativni pokret „Tea Party“, piše ovaj dnevnik, može biti jednako problematičan za republikance kao i za demokrate. Jedan analitičar, pak, podsjeća da demokrati imaju bolju organizaciju birača na lokalnoj razini.

No ipak sve ukazuje na velike probleme demokrata. Jedna nova anketa dnevnika USA Today i Gallupa navodi da su glasači skloniji izboru bilo kojeg republikanca, poglavito ako je pridošlica u Kongres, nego demokrata omjerom 53 prema 40 posto. Ista anketa sugerira da će etničke manjine i mladi, koji su bili solidan dio izborne baze predsjednika Obame na predsjedničkim izborima, u manjem broju izaći na izbore. Analitičar Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije procjenjuje: „Uvjeti su se znatno pogoršali za demokrate preko ljeta. Ekonomija izgleda loše s malim izgledima za znatniji oporavak do 2. studenog. Nezaposlenost je visoka, rast osobnih primanja slab, a povjerenje javnosti nisko. „Ljeto oporavka“, kakvim su ga proglasili demokrati, postao je izraz ismijavanja, a većina birača, opravdano ili ne, smatra da je predsjednik Obama „previše toga obećao, a premalo učinio“. To su riječi političkog analitičara Larryja Sabata koje prenosi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG