Linkovi

Poljska u žalosti nakon pogibije predsjednika


Proglašena je sedmodnevna žalost, a najavljeno je i održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Hiljade Poljaka odaju poštu predsjedniku Lechu Kaczynskom, njegovoj supruzi Mariji, predstavnicima državnog vrha koji su u subotu nastradali u avionskoj nesreći, nadomak ruskog grada Smolenska.

U nedjelju u podne oglasile su se sirene i zvona, a cijela Poljska je dvominutnom šutnjom odala poštu predsjedničkom paru i drugim zvaničnicima među kojima su bili načelnik generalštaba poljske armije, guverner Centralne banke, zamjenik šefa diplomatije, drugi vladini, vojni i stranački dužnosnici...

Državna delegacija Poljske bila je krenula na obilježavanje masakra u Katinskoj šumi, u kojoj su prije sedamdeset godina ruske snage pogubile više od 22.000 Poljaka.

"Ovo je jedan od najstrašnijih događaja u našoj istoriji... Savremeni svijet nije vidio takvu tragediju", kazao je Donald Tusk, premijer Poljske.

Proglašena je sedmodnevna žalost. Predsjedničku funkciju do izbora novog predsjednika obavljaće šef donjeg doma parlamenta, Bronislaw Komorowski.

Novi izbori trebalo bi da se održe najkasnije 20. juna.

Svjetski čelnici o tragediji u kojoj je stradao poljski predsjednik

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je nesreću strašnim gubitkom za Poljsku, Sjedinjene Države i čitav svijet. On je kontaktirao poljskog premijera Donalda Tuska i izrazio mu najdublju sućut.

Britanski premijer Gordon Brown rekao je da ga je vijest o nesreći duboko ožalostila, te da će i čitav svijet žalovati. Podsjetio je i na djelovanje Kaczynskog u vrijeme pokreta Solidarnost.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao je gospodina Kaczynskog neumornim braniteljem demokratije i slobode i čelnom figurom borbe protiv totalitarizma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da je dubokO potresenA smrću poljskog predsjednika i svih drugih koji su bili u njegovom avionu.

XS
SM
MD
LG