Linkovi

Kina spremna da razgovara o kontroli juana


Kina spremna da razgovara o kontroli juana

SAD žeče da Kina dozvoli da se vrednost njene valute prilagođava bržim tempom.

Kina kaže da je spremna da "intenzivira komunikaciju" sa Sjedinjenim Državama o svojoj valuti tokom razgovora na visokom nivou u Vašingtonu sledeće nedelje.

Zamenik kineskog ministra finansija Žu Guang-jao rekao je novinarima u Pekingu da dve strane imaju različito viđenje stroge kineske kontrole juana, što je dovelo do tenzija između dva ekonomska giganta.

Američki zakonodavci i proizvođači tvrde da je vrednost juana i do 40 odsto niža od realne, što doprinosi da kineska roba bude jeftinija na svetskom tržištu, a peking ostvaruje veliki trgovinski suficit. Žu je dodao da je kineska valuta stvar suvereniteta.

Američki sekretar za finansije Tim Gajtner priznao je ranije ove nedelje da je juan dobio na vrednosti oko pet odsto u odnosu na američki dolar od juna prošle godine, ali Gajtner želi da Kina dozvoli da se vrednost njene valute prilagođava bržim tempom.

Juan će biti jedna od tema tokom redovnog godišnjeg Američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga, čiji će domaćini naredne nedelje biti Gajtner i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG