Linkovi

Konferencija u Cairu: 21 zemlja zahtjeva da se vrate ukradeni antikviteti


Zahi Hawass, direktor egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete
Zahi Hawass, direktor egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete

Muzeji se smatraju glavnim kupcem ukradenih antikviteta. Pretpostavlja se da bi bilo manje krađa kada bi muzeji prestali kupovati ilegalno.

Egipat je slavio veliku pobjedu kada im je ove godine vraćen sarkofag s mumijom pod imenom Imhesy.

Imhesy potiče iz vremena faraona. Njegov sarkofag je presreo američki carinik u Miamiju prije dvije godinea, a konačno odredište ukradene mumije je bilo nepoznato.

Ali Zahi Hawass, direktor egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete, kaže da većina ukradenih predmeta završi u muzejima:

"Muzeji su glavni kupci ukradenih antikviteta. Bilo bi manje krađa kada bi muzeji prestali kupovati ilegalno."Hawass je bio domaćin konferencije u Cairu, na kojoj su se ujedinile delegacije zemalja diljem svijeta kako bi se jednoglasno izborile za povratak nacionalnog blaga njihovih zemalja.

Peru je otkrio da nije krađa jedina koja stvara raskol između nacija i muzeja.

Liliana Cino vodi ured za kulturalna pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Perua. Na vrhu njihove liste želja su blaga Machu Picchua, grada Inka koji je ponovno otkriven prije stotinjak godina. Predmete pronađene tamo preuzeo je Peabody muzej pri američkom sveučilištu Yale

"Antikvitete smo samo posudili i nadamo se da će Yale održati obećanje i vratiti ih. To je važno.", rekla je Cino.

No, predstavnici Yalea kažu da je su vratili predmete, a one koje trenutno imaju su njihovo vlasništvo. Neki muzeji koji posjeduju sporne predmete tvrde da su prekrhki za transport.

Neki drugi pak kažu da su neki antikviteti - kao što je Kamen iz Rosette, koji je iz Egipta prebačen u Britanskog muzej u Londonu u prije 200 godina - ikone koje pripadaju cijelome svijetu.

Yussef Abdullah Usman voditelj Komisije muzeja i spomenika Egipta , kaže da su ti argumenti pogrešni.

"Ne kažemo da cijeli svijet ne bi trebao uživati u ovim predmetima. Ali mislim da bi se bolje razumjeli ako su izloženi u kulturnom miljeu u kojem su nastali."

Beninska bronca
Beninska bronca

Nigerija traži da joj se vrati nekoliko stvari, uključujući Beninsku broncu, koje su oduzele britanske vojne snage prije više od stotinu godina i koje su sada podijeljene po Europi i Americi.

Egipat, a osobito gospodin Hawass su vodiči u borbi za povratak umjetnina. Ova zemlja je bila jedna od onih najviše oštećenih kulturnim krađama. I iako nije u oskudici sa antikvitetima, od piramida u Gizi do raskošne kolekcije predmeta u Egipatskom muzeju u Cairu, krađe su stvar nacionalnog ponosa.

Zahi Hawass, koji bi se mogao usporediti sa poznatim filmskih arheologom Indianom Jonesom, je izjavio pri preuzimanju sarkofaga u Washingtonu, da je ovo najveća nagrada za odrađeni posao.

"Ljudi misle da je najbolji trenutak u životu arheologa otkriće dragocjenog predmeta, ali za mene je najveći trenutak kada uspijem vratiti nešto u Egipat."

On ulaže sve svoje snage kako došao do svog cilja - od prijetnje da će zalediti pristup egipatskim arheološkim lokacijama, do toga da govori nezakonitim vlasnicima artefakata da predmeti posjeduju kletvu na one koji ih ukradu.

XS
SM
MD
LG