Linkovi

New York: Nova vrsta vizuelne umjetnosti za slijepe


U svijetu ima 285 miliona slijepih ili djelimično slijepih osoba koje nisu u mogućnosti uživati u vizuelnoj umjetnosti u muzejima. Jedan fotograf iz New Yorka nastoji izmijeniti tu situaciju praveći opipljive kopije svjetskih remek djela. Slijepe osobe na taj način mogu osjetiti umjetnost.

Romeo Edmead je vid izgubio kada su mu bile samo 2 godine. Ali to ga nije zaustavilo da život u potpunosti živi. Završio je novinarstvo na koledžu, i ima podcast o New Yorku. On život doživljava kroz druge osjećaje.

Veliki sam ljubitelj sporta, volim fudbal, i sport doživljavam kroz zvuk. Volim da jedem, i to iskustvo doživljavam putem ukusa, kaže Romeo.

Ali on ne može iskusiti umjetnička djela u New Yorku. Prisjeća se posjete jednom muzeju sa svojom bakom.

Negdje sam odlutao i počeo sam nešto da diram, i odjednom se upalio alarm. Stražar je došao trčeći i moja baka je bila jako ponižena. Rekla je da joj je jako žao, da sam ja slijep, priča Romeo.

Bivši fotograf magazina LIFE, John Olson, je pronašao način da umjetnost Da Vincija i Van Gogha učini opipljivom za Edmeada i druge ljude bez vida.

Počeo sam shvatati koliko su mi stvari postale važne, i šta su mi omogućile da uradim. I upitao sam se kakav je osjećaj za slijepe kada ne mogu vidjeti djela, kaže John Olson.

Njegova kompanija, 3D Photoworks, pravi trodimenzionalne kopije umjetničkih djela. Prvo se djelo skenira, a onda se napravi 3D kompjuterska slika. A onda se to šalje u mašinu koja ga digitalno oblikuje. Nakon toga se originalna slika isprinta na površini reljefa. Cijeli proces može trajati do četiri sedmice.

Za slijepu osobu je sloboda kada može imati interaktivni odnos sa umjetnošću i stvoriti vlastito mišljenje. To predstavlja slobodu i nezavisnost. Ljudi kažu da je to osnovno građansko pravo, kaže John Olson.

Nihal Erkan je potpuno izgubila vid kada joj je bilo 6 godina. Sada, po prvi put, ona doživljava Da Vincijevu Mona Lisu.

Njena donja usna je malo zaobljena, a gorna malo uvučena.

Poznata slika Washington prelazi Delaware prikazuje jedan od ključnih događaja u američkom revolucionarnom ratu.

Ovo je nešto to nikada nisam iskusio dok sam odrastao, ovo je novo iskustvo za mene, kaže Romeo Edmead.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, trodimenzionalna umjetnost bi uskoro mogla biti izložena odmah do originalnih djela u muzejima širom svijeta, čime bi se ljudima sa slabim vidom pružila šansa da iskuse ljepotu vizuelne umjetnosti.

XS
SM
MD
LG