Linkovi

Schwarzenegger osudio nasilje u Kongresu i podsjetio na post-nacističku Evropu


Glumac i bivši guverner Californije govorio je o svom detinjstvu u post nacističkoj Austriji.

U emotivnoj video poruci u kojoj se prisjeća djetinjstva u post-nacističkoj Austriji, bivši guverner Californije i glumac Arnold Schwarzenegger osudio je nasilje u Kongresu i, kako je rekao, laži kojima je predsjednik Donald Trump podsticao to nasilje. 

"Predsjednik Trump je želio da preokrene rezultate izbora koji su bili fer, da organizuje državni udar tako što je širio laži", rekao je Schwarzenegger u video poruci na društvenim mrežama.

"Moj otac i njegovi susjedi su takođe bili obmanjivani, a znamo kuda te laži vode", rekao je glumac, koji je i republikanac.

Predsjednik Trump tvrdi, bez dokaza, da su izbori 3. novembra pokradeni.

Masa njegovih pristalica došla je na protest u Washington 6. januara kada je Kongres potvrđivao rezultate izbora, a poslije govora predsjednika upali su u zgradu na Capitol Hillu. U neredima je poginulo petoro ljudi, uključujući i policajca.

Trump se naknadno obavezao na mirnu tranziciju vlasti, ali je i rekao da neće doći na Bidenovu inauguraciju.

Schwarzenegger je konstatovao da će Trump biti "nebitan kao stari tweet" poslije inauguracije, a neke predstavnike u Kongresu je nazvao "beskičmenjacima" jer nisu učinili ništa da nasilje spriječe.

Poredeći rasističku grupu Ponosni dječaci sa nacistima, Schwarzenegger je konstatovao da i u njegovom djetinjstvu nisu svi ljudi bili tvrdokorni antisemiti ili nacisti, ali da su "polako, korak po korak, otišli tim putem".

Bivši guverner Californije je rekao da je "američka demokratija kao mač - što je više iskušavaju, postaje jača".

"Demokratiju su iskušavali ratovi, nepravde, pobune...Vjerujem da ćemo, koliko god da su nas potresli pređašnji događaji, iz svega izaći snažniji jer sada znamo šta možemo da izgubimo", naveo je on.

Schwarzenegger je takođe imao ambiciju da postane predsjednik 2016. godine, ali nije mogao da se kandiduje jer nije rođen u Americi.

XS
SM
MD
LG