Linkovi

Armenski izbori - pošteni ili ne?


Evropski promatrači su obazrivo podržali u ponedjeljak armenske predsjedničke izbore koje su dale još jedan mandat predsjedniku Serzhu Sargsianu. Tonino Picula, čelnik promatračkog tima OSCE-a kaže:

Ovi su izbori pokazali napredak, ali im je nedostajala stvarna konkurencija.

Ohrabrujuće vijesti su došle i od Karin Woldseth, liderice tima promatrača iz parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope:

Armenija je na pravom putu da ispuni svoju obavezu kao nova demokratska zemlja u Evropi, kazala je ona.

Medjutim, tada je grupa prosvjednika ušla na novinsku konferenciju. jedan od njih je uzviknuo: Legitimizirate svojim izjavama ilegalno glasanje!

Prema zvaničnom prebrojavanju, predsjednik je dobio 59 posto glasova, a njegov najbliži rival, bivši ministar vanjskih poslova Raffi Hovhannisyan, inače rodjen u Americi, je dobio 37 posto glasova.

U Jerevanu su se vodile debate oko pitanja: da li je prijevara bila dovoljno velika da pokrije jaz od 22 postotka razlike? Da, kaže opozicioni kandidat Hovhannisyan, koji se na trgu slobode u Jerevanu obratio ka nekoliko stotina pristalica.

Dajemo Sargsianu do srijede da prizna poraz. On je obećao još jedan skup na taj dan.

Pristalice Hovhannisyana kažu da imaju na stotine izvještaja o ilegalnim listićima i lažnom brojanju glasova.

Sara Anjargolian, odvjetnica, kaže da je čitala izvještaje o prekršajima u glasanju na Facebook stranicama grupa za ljudska prava, a potom je čitala u sjedištu opozicionog kandidata izvještaje koji su dolazili sa glasačkih mjesta. Anjargolian govori:

Kršenja su bila flagrantna; od glasačkih listića koji su prebacivani, na stotine njih, ka predsjedniku, do provokacija glasača, i još mnogo toga...

Ali Eduard Sharmazanov , glasnogovornik Sargsianove vladajuće Republikanske stranke, je ove izbore nazvao najboljim u povijesti neovisne Armenije.

Politički analitičari su naglasili prošlog maja da je Republikansa stranka zadobila 52 posto mjesta u parlamentu Armenije. Nedavno su predizborna ispitivanja javnog mnijenja ukazala na to da predsjednik Sargsian ima prednost. Nakon što su se u ponedjeljak navečer zatvorila birališta, Gallupova izalzna anketa je dodijelila Sargsianu 58 posto glasova.

Najčvršća podrška izborima je došla od najbližeg saveznika Armenije, Rusije. Sergei lebedev, bivši direktor Ruske obavještajne službe, bio je na čelu promatračkog tima iz Rusije. On je tom prilikom kazao da je bilo nekih nepravilnosti, ali ne toliko da bi to utjecalo na sveukupni rezultat izbora. Lebedev je zaključio da su armenski izbori u potpunosti bili u skladu s medjunarodnim pravom.

Rusija drži oko 5 hiljada vojnika u Armeniji. Ruski predsjednik Vladimir Putin je telefonom čestitao predsjedniku Sargsianu na ponovnom izboru na čelo države.
XS
SM
MD
LG