Linkovi

Arktička zima zahvatila sjeveroistok SAD, temperatura i do -79C


Snažna arktička zima zahvatila je sjeveroistok SAD-a u petak, gurnuvši temperature na opasno niske razine u cijeloj regiji, uključujući Mount Washington u New Hampshireu, gdje je hladnoća vjetra pala na -79 Celzija, kažu prognostičari.

Upozorenja o opasnosti od vjetra objavljena su za veći dio države New York i svih šest saveznih država Nove Engleske - Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New Hampshire, Vermont i Maine - regiju u kojoj živi oko 16 miliona ljudi.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) rekla je da će duboko smrzavanje biti relativno kratkotrajno, ali će kombinacija umrtvljujuće hladnoće i oštrih vjetrova koji zahvaćaju sjeveroistok stvoriti uvjete opasne po život.

Škole u Bostonu i Worcesteru, Massachusetts, dva najveća grada u Novoj Engleskoj, bile su među zatvorenima u petak zbog zabrinutosti oko opasnosti od hipotermije i ozeblina za djecu koja idu pješice u školu ili čekaju autobus.

Gradonačelnica Bostona Michelle Wu proglasila je izvanredno stanje do nedjelje i otvorila centre za zagrijavanje kako bi pomogla više od 650.000 stanovnika grada da se nose s onim što je NWS upozorio da će biti hladna fronta koja se pojavljuje "jednom u generaciji".

Velika hladnoća prisilila je na rijetko zatvaranje plutajućeg muzeja koji predstavlja svakodnevnu rekonstrukciju Bostonske čajanke iz 1773., kada je grupa kolonista prerušena u Indijance bacala sanduke čaja koje je kralj oporezovao u bostonsku luku u znak protesta.

"Prehladno je za to, zatvoreni smo", rekao je u petak recepcionar u muzeju.

Rano u petak, arktički val koji teče u Sjedinjene Države iz istočne Kanade bio je usredotočen na američke ravnice, rekao je prognostičar meteorološke službe Bob Oravec. Kabetogama, Minnesota, u blizini granice s Ontarijem, bila je najhladnije mjesto u Americi u 13 sati, s temperaturom od minus-39,5 C.

Uvjeti ispod nule, vjetroviti uvjeti širili su se prema istoku tijekom dana, šaljući faktore hladnoće vjetra - koji mjere kombinirani učinak vjetra i hladnoće na tijelo - padajući na -40 stupnjeva u većem dijelu Mainea, rekao je meteorolog NWS Brian Hurley.

U Mount Washington State Parku, na vrhu najvišeg vrha na sjeveroistoku, temperature su pale na minus -46 C u petak navečer, s trajnim vjetrovima od 90 milja na sat koji su tjerali hladnoću na -76 C, prema Hurley.

Usporedbe radi, temperatura zraka u Eureki, najsjevernijoj arktičkoj meteorološkoj postaji u Kanadi, u petak ujutro kretala se na -41 C.

U Bostonu je u petak navečer bilo -13 C, dok je u Worcesteru, Massachusetts, 64 km zapadno, živa dosegnula -16 C, a očekivalo se da će temperature pasti još niže, rekao je Hurley.

U subotu se u oba grada očekivala rekordna hladnoća. Prognoze su pokazale najnižu temperaturu u Bostonu, premašivši rekord iz 1886., za taj datum. Worcester je u subotu krenuo prema najnižoj razini od -11, čime bi oborio prethodni rekord iz 1934. godine od -4 za taj datum.

"PRIJE NEGO STIGNE PRAVA HLADNOĆA"

Unatoč ekstremnoj hladnoći, Nhon Ma, rođena Belgijanka, bila je vani u petak sa svojim Zinnekenovim kamionom s hranom u blizini Sveučilišta u Bostonu prodajući belgijske vafle od domaćeg tijesta i grijući se s tri ili četiri kalupa za vafle koji su radili odjednom.

"Oni stvaraju toplinu, ali naravno da je hladno, bit će hladno, ali mi smo ovdje", rekla je Ma.

U hladnom Biddefordu, Maine, oko 150 km sjeverno od Bostona, Katie Pinard, vlasnica kafića i knjižare, rekla je da je posao bio živ jer su kupci dolazili s hladnoće, a neki su se odlučili raditi iz njezine trgovine.

"Da, Maineri su prilično izdržljivi, ali razgovaraj sa mnom sutra pa ćemo vidjeti imamo li posla ili ne", rekla je, gledajući unaprijed u subotu ujutro, kada se očekuje da će temperature pasti na -28 C . "Mislim da su ljudi vani i rade ono što trebaju prije nego što nastupi prava hladnoća."

Dok se sjeveroistok smirivao, Teksas i dijelovi juga počeli su se zagrijavati nakon smrtonosne zimske ledene oluje koja je donijela dane ledene kiše, susnježice i leda, uzrokujući velike nestanke struje i opasno zaleđene ceste.

No, vrijeme se zagrijavalo, a očekuje se da će temperature u Austinu, Texas, u petak doseći 11 C i 22 C do ponedjeljka, kažu prognoze.

U međuvremenu, očekuje se da će pacifička oluja u subotu navečer donijeti još jedan obilan snijeg na planine Sierra Nevada u Kaliforniji. Razdoblja umjerene kiše predviđena su u nižim predjelima središnje i sjeverne Kalifornije i pacifičkog sjeverozapada tijekom vikenda.

XS
SM
MD
LG