Linkovi

ARK: Program koji inspirira djecu izloženu riziku


Kada je Cordelia Cranshaw završila postdiplomski studij u oblasti društvenih nauka, bilo je do ogromno postignuće. Ona je bila usvojeno dijete i došla je iz obitelji sa mnogo nevolja. Život joj nije bio lak i smatrala je da niko drugi ne bi kroz nešto tako morao prolaziti sam. Ona sada promaže drugoj djeci koja su u nevoljama. Cordelia je osnovala neprofitnu organizaciju Acts of Random Kindness, ili Činovi spontane dobrote, koja inspirira djecu izloženu riziku ne samo da prežive, već i da postižu uspjeh.

U prijateljskom okruženju nakon dugog dana u školi, grupa učenika srednje škole se sastaje sa Cordeliom Cranshaw i drugim mentorima iz organizacije Acts of Random Kindness. Oni dijele iskustva, pišu dnevnik i čitaju. Knjiga koju trenutno čitaju nosi naslov Slug A Boys Life in the Age of Incarceration autora Tony Lewisa Juniora, koji je također član odbora organizacije.

On je odrastao bez oca. Mnogo naših dječaka iskusi istu stvar odrastajući u siromaštvu. Ovo im daje perspektivu stvarnog života od nekog sa kim se mogu na mnoge načine poistovjetiti, kaže Cordelia.

Mekhi Collins se pridružio programu prije pet sedmica.

Suspendiran sam zbog tuče i onda mi je jedan od administratora u mojoj školi proporučio ovaj program rekavši da bi bio dobar za mene, kaže Makhi.

On živi sa mlađom sestrom i majkom, za koju kaže da je njegov heroj.

Iako mi ponekad ide na nerve, i ja idem na njene, ona se prema meni odnosi sa nježnošću, voli me, brine se o meni i sestri. Zaista želim pomoći svojoj majki, kaže on.

Kako bi to uradio, on mora biti vrijedan.

Nastojim biti bolji, prestati spavati na času i imati više poštovanja, kaže Mekhi.

Osnovna ideja ovog programa je okružiti tu djecu sa odraslim muškarcima pozitivnog stava i mentorima.

Zaista je važno da počnemo od polaznika stvarati obitelj kako bi se u bilo kojem trenutku mogli obratiti bilo kome, kaže Cordelia.

U okviru programa se organiziraju izleti. Upoznati nekog kao što je Justin Thornton, vlasnik kompanije Thornton Development, za njih predstavlja šansu da komuniciraju sa uspješnim pojedincima u zajednici.

Zaista je uzbudljivo dijeliti znanje koje imam sa drugima, osobito djecom, kaže Justin Thornton.

Iskustva kao što je ovo mogu imati dugoročan efekat na djecu, jer shvataju da i ona mogu slijediti svoje snove na putu ka uspjehu.

XS
SM
MD
LG