Linkovi

Predsjednik i prva dama predvodili minutu šutnje za ubijene u Arizoni


Scena masakra u Tucsonu, Arizona
Scena masakra u Tucsonu, Arizona

Prema dosadašnjim saopćenjima policije, uhapšeni osumnjičenik za masakr, 22 godišnji Jared Loughner, odbija suradjivati u istrazi

Predsjednik Barack Obama predvodio je danas američku naciju u minutu šutnje povodom masovnog ubistva u Tucsonu, u državi Arizoni, u kome je ubijeno šestoro ljudi, a jedna članica Kongresa, zastupnica Gabrielle Giffords, teško ranjena.
Prošle godine u martu gospodja Giffords je bila jedna od najmanje desetoro demokratskih članova Zastupničkog doma koji su uznemiravani zbog njihove podrške zakonu o reformi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Između ostalog, tada su razbijena ulazna vrata njene kancelarije u Tucsonu.

Predsjednik i prva dama Michelle Obama odali su poštu poginulima minutom šutnje ispred Bijele Kuće.
Osumnjičeni za taj krvavi čin, 22-godišnji Jared Loughner, trebalo bi već danas da bude izveden pred sud u Phoenixu, u Arizoni. Za sada, sud ga tereti za pokušaj ubistva člana Kongresa, ubistvo dva službenika federalne vlade i dva pokušaja ubistva službenika federalne vlade.


U trenutku napada, kongresna zastupnica Gabrielle Giffords održavala je redovan susret sa građanima svoje izborne jedinice u Tucsonu. Ona je pogođena u glavu i nalazi se u kritičnom stanju.
Jedan od prisutnih gradjana, Bill Badger, pomogao je da napadač bude oboren u trenutku kad je mijenjao šaržer:

Gurnuli smo ga i on je odmah pao. Nije bilo nikakve borbe. Morao sam učiniti nešto, nisam mogao samo stajati …


Šerif okruga Pima, Clarence Dupnik, vjeruje, kako kaže, da je napadač djelovao samostalno.

Nemam saznanja o bilo kakvoj njegovoj vezi sa bilo kakvom organizacijom. Radi se o usamljenoj, problematičnoj osobi., kazao je šerif Dupnik.


Zastave na Bijeloj Kući i drugim javnim i vojnim objektima spuštene su na pola koplja i tako će ostati do kraja sedmice.
Ljekari kažu da su uzdržano optimistični u vezi sa oporavkom zastupnice Giffords:
Doktor Michael Lemole , šef Neurohirurgije na univerzitetskom medicinskom centru u Arizoni, je kazao:

Statistike u vezi sa prostijelnim ranama na mozgu nisu ohrabrujuće. U nekim knjigama se govori stepenu smrtnosti od 95 procenata, u nekim drugima je to 70 procenata. Dakle, sama činjenica da je ona to preživjela i da je, povrh svega, u stanju da reagira na naše komande - već je više od čuda.


Među ubijenima su jedan federalni sudija, jedan od saradnika zastupnice Gabrielle Giffords i jedna devetogodišnja devojčica.


XS
SM
MD
LG