Linkovi

Apači u Arizoni protiv rudnika bakra Rio Tinto


Predstavnik plemena Apača Vendzler Nouzi na protestu protiv rudnika Rio Tinto ispred američkog Kapitola u Vašingtonu, 12. januara 2021.
Predstavnik plemena Apača Vendzler Nouzi na protestu protiv rudnika Rio Tinto ispred američkog Kapitola u Vašingtonu, 12. januara 2021.

Grupa američkih starosjedilaca žalila se federalnom sudu u pokušaju da blokira izgradnju rudnika bakra Rio Tinto na svetoj zemlji Apača u jugozapadnoj državi Arizoni.

Generacijama, zemlja u nacionalnoj šumi Tonto u centralnom dijelu Arizone, poznatoj kao Oak Flat, bila je mjesto gdje su Apači održavali vjerske ceremonije I skupljali ljekovito bilje. Kada je američka vlada dozvolila razmjenu zemljišta sa globalnom rudarskom kompanijom Rio Tinto da se na tom mjestu iskopa rudnik bakra, lokalna neprofitna organizacija “Uporište Apača” tužila je vladu da bi zaustavila radove.

Osnivač grupe, aktivista Vendzler Nouzi kaže da je u pitanju sveto mjesto za Apače, čiji je narod živio na toj zemlji u davnoj prošlosti.

Sporazumom iz 1852. godine, Apači su dobili prava na Ouk Flet, zbog čega je žalba protiv rudnika bakra Resolution Copper postala slučaj koji se tiče vjerskih sloboda. Advokat Luk Gudrič zastupa “Uporište Apača”.

“Ako bi se jedno sveto mjesto progutalo i uništilo zauvijek, i američki starosjedioci spriječili u svojoj temeljnoj vjerskoj praksi, to bi značilo kršenje njihove vjerske slobode”, navodi Gudrič.

Rio Tinto kaže da će rudnik dovesti do otvaranja “kvalitetnih radnih mjesta i značajnog ekonomskog rasta u Arizoni”. U saopštenju kompanije se navodi da je “konsultacija sa starosjedilačkim plemenima i lokalnim zajednicama dovela do značajnih izmjena projekta”, uključujući veće investicije u “kulturno naslijeđe, edukaciju, ekonomski razvoj, i projekte zaštite životne sredine”. Planirani rudnik nalazi se blizu grada Superior, a predsjednik lokalne Privredne komore Rik Kartije kaže da se dugo čeka na početak radova.

“Čekamo da se rudnik otvori i počne da radi. Već 10 godina traju pregovori sa vladom, plemenima i sa gradom Superior”

Gradonačelnica Superiora Mila Besić kaže da je projekat između Rio Tinta i partnera BHP Grupe – dobra investicija.

“Bilo da je riječ o podršci našoj lokalnoj neprofitnoj organizaciji za obnovu grada (Rebuild Superior), da bi naše narodne kuhinje imale šta je potrebno,da se podrže naši programi marketinga, naša infrastruktura i parkovi, i javna bezbjednost, Rezolution je dao veliki doprinos da nam pomogne da ostvarimo značajan napredak u tim projektima.”

Bidenova administracija je odložila razvoj projekta u vezi sa rudnikom čekajući objavljivanje izvještaja o uticaju na životnu sredinu. Nezavisno od toga, Apelacioni okružni sud razmatra argument organizacije Uporište Apača da bi projekat spriječio američke starosjedioca da praktikuju svoje vjerske slobode.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG