Linkovi

Na granici Arizone s Meksikom - situacija mirna, unatoč vrućim pitanjima ilegalnih imigranata i krijumčarenja droga


Meksiko
Meksiko

Dok Vrhovni sud Sjedinjenih Država razmatra kontroverzni Arizonin zakon o imigraciji, s druge strane granice, u Meksiku, rat protiv droga i dalje bijesni. U njemu je, tokom zadnjih šest godina, živote izgubilo preko 50 000 ljudi. Pristaše Arizonina zakona često navode da se dio tog nasilja prelijeva preko granice, u Arizonu, ali ono što se zbiva južno od granice ima zapravo vrlo malo utjecaja na američkoj strani, na kojoj turizam i dalje cvijeta, unatoč negativnim novinskim napisima. U Nogalesu, na granici između Arizone i Meksika, tema koja zaokuplja pažnju većine je – ekonomija.

Ljudi koji žive na ovom brdu u Arizoninom Nogalesu svaki dan gledaju, s američke, na drugu stranu, na Meksiko, i sve izgleda mirno.

Ali, Darling McCune kaže da drugi u Arizoni, s kojima se susreće i razgovara, misle kako je njen grad u opasnoj zoni. “Užasnuti su činjenicom da živim ovdje, u Nogalesu.”

Prisutnost stotina pripadnika američke granične policije i saveznih agenata, vjeruje Darling McCune, svakako pomaže u suzbijanju kriminala, a nema problema, kako sama kaže, ni s povremenim odlascima u dio Nogalesa na meksičkoj strani.

“Nekad smo često silazili i odlazili preko, na ručak, ali i danas ponekad idem i ne osjećam da sam u nekoj ozbiljnoj opasnosti.”

Neki od njenih susjeda ipak su oprezniji. Maria Duran, rođena u Meksiku, često odlazi u posjet porodici na drugoj strani, ali živi na Arizoninoj strani. “Dobila sam legalni boravak i ovdje živim udobno, sigurnije je.”

Ovaj čelični zid dijeli dva grada, Nogales, Meksiko i Nogales, Arizona.

Krijumčarenje se danas odvija uglavnom u izoliranim pustinjskim dijelovima duž meksičko-američke granice.

Ali imidž koji taj zid stvara djelovao je na lokalno stanovništvo.

Na meksičkoj strani, ekonomija Nogalesa pati jer drastično je pao broj onih Amerikanaca koji su prelazili na tu stranu, u kupovinu.

Još do prije nekoliko godina, ulice meksičkog Nogalesa vrvjele su američkim turistima od kojih su mnogi dolazili zbog jeftinijih lijekova.

Sylvia, vlasnica ljekrane, kaže da njen posao jedva preživljava. “Poslovanje se uvelike promijenilo, prodaja je mala. Nema puno turizma.”

Za slabljenje gospodarstva, Sylvia krivi Sjedinjene Države i nedavno uvedeni zahtjev za američke državljane da sa sobom uvijek nose putovnice, a krivi i senzacionalističke napise o nasilju u Meksiku. “Američki listovi pišu o neprestanom i groznom nasilju u Meksiku. To je laž.”

Iako je bilo nekih većih incidenata vezanih za krijumčarenje drogom, Nogales, tvrdi Sylvia, nije kao neka druga naselja uz meksičko-američku granicu.

No, dok lokalni trgovci, kako izgleda, jedva spajaju kraj s krajem, Nogales igra određenu unosnu ulogu u trgovinskom boomu između dviju država.

Nekoliko puta dnevno, roba se vlakovima prevozi u i iz Meksika, prelazi granicu i u stotinama kamiona. Ta dvosmjerna trgovina godišnje Nogalesu donosi zaradu od oko 20 milijardi dolara.

A to je samo dio ukupnog iznosa od 460 milijardi dolara, koliko ostvaruje američko-meksička trgovina, što je za vlasti na obje strane granice dovoljno dobar razlog da na granici održavaju red i sigurnost.

XS
SM
MD
LG