Linkovi

Arizona: Izglasan novi zakon o imigrantima


Arizona: Izglasan novi zakon o imigrantima
Arizona: Izglasan novi zakon o imigrantima

Koalicija odvjetničkih grupa je uložila tužbu u Washingtonu, kao pokušaj blokiranja zakona u američkoj pograničnoj državi Arizoni. Zakonom se od policije zahtijeva provjeravanje usljeničkog statusa građana.

Protesti u nekoliko američkih gradova protiv novog zakona su počeli odmah nakon što je guvernerka ove savezne države potpisom ozakonila legislaturu. Predsjednik Barack Obama je govorio protiv zakona, kao i meksički predsjednik Felipe Calderon. U Los Angelesu gradsko vijeće je glasalo za zabranu poslovanja gradskih službenika sa kompanijama u Arizoni, kako bi potpomogli spriječavanju zakona.

Spomenuti zakon dozvoljava policiji provjeru imigracijskog statusa ako im se neko učini sumnjivim. Također zahtijeva od imigranata svakodnevno nošenje dokumenata koji potvrđuju njihov legalni boravak u zemlji.

Protivnici zakona kažu da se njime potiče rasna netrpeljivost. Oni koji ga podupiru pak kažu da zakon zabranjuje policiji sumnju samo na osnovu etničkog porijekla. Kritičari zakona ističu važnost imigranata za američku ekonomiju. U Californiji je nekoliko milijuna imigranata, i gotovo 500,000 u Arizoni, i oni se obično izgledom ne razlikuju od legalnih imigranata.

Politički analitičar Raul Hinojosa sa Sveučilišta Californija iz Los Angelesa kaže da je nepraktično i nehumano deportirati pola milijuna ljudi iz Arizone. On tvrdi da ova savezna država ne može sebi priuštiti da ih izgubi:

Raul Hinojosa, politički analitičar
Raul Hinojosa, politički analitičar

"Prema našim procjenama Arizona bi u ekonomskoj aktivnosti izgubila minimalno između 13 i 100 milijardi dolara u slučaju da se građani bez dokumenata deportiraju iz zemlje. "

Hinojosa kaže da je studija Sveučilišta Californija pokazala da bi odobravanjem leglanog statusa 12 milijuna imigranata američka ekonomija bila na dobitku 100 milijardi dolara godišnje. Ali drugi kažu da ilegalni imigranti predstavljaju opterećenje za škole, bolnice i druge javne službe. U svoju obranu, u centru za jednodnevne poslove u Californiji, imigranti kažu da su u Sjedinjenim Državama kako bi radili, te da su zabrinuti zbog događaja u Arizoni.

Radovi na ogradi duž meksičko-američke granice se odugovlače, a američki senator John McCain tvrdi da će se njenim završetkom u Arizoni smanjiti broj ilegalnih imigranata.

Jose Veliz je organizator pri centru za jednodnevne poslove u Los Angelesu. On kaže da je kroz dugi niz godina kroz centar prošlo dosta imigranata bez dokumenata, ali oni žive u sjenama: "Za njih nema načina da dobiju dokumente, stoga mora doći do reforme koja će omogućiti ljudima poput njih legalni status."

Obje strane, oni koji su za zakon i protiv njega kažu da se problem mora rješavati na federalnoj razini, te da Kongres treba raditi na kontroverznim problemima imigracijske reforme.

XS
SM
MD
LG