Linkovi

Arizona uklanja improvizirani zid od kontejnera sa granice prema Meksiku


FILE - A long row of double-stacked shipping containers provide a new wall between the United States and Mexico in the remote section area of San Rafael Valley, Ariz., Dec. 8, 2022.
FILE - A long row of double-stacked shipping containers provide a new wall between the United States and Mexico in the remote section area of San Rafael Valley, Ariz., Dec. 8, 2022.

U sklopu nagodbe tužbe savezne vlade zbog zadiranja na federalnu zemlju, Arizona će ukloniti improvizirani zid od kontejnera, postavljen na granici sa Meksikom.

Administracija predsjednika Bidena i republikanski guverner su sklopili sporazum prema kojemu će Arizona prestati postavljati kontejnere u Nacionalnoj šumi Coronado - jedinoj nacionalnoj šumi uzduž granice -, kako se vidi iz sudskih dokumenata predanih u srijedu u Okružnom sudu SAD, u Phoenixu.

Prema sporazumu, Arizona će ukloniti kontejnere koji su već postavljeni u udaljenoj dolini San Rafael, u jugoistočnoj općini Cochise, te na području Yume, gdje savezna vlada ima pravo korištenja dijela rezervata indijanskog plemena Cocopah. Sve to treba učiniti do 4. januara, bez štete po prirodne resurse.

Guverner Arizone Doug Ducey je već dugo govorio da su kontejneri samo privremena mjera. Čak i prije tužbe, on je želio da savezna vlada kaže kada će popuniti prazne prostore u postojećem graničnom zidu, kao što je najavila prije godinu dana.

"Već više od godinu dana, savezna vlada govori o namjeri da nastavi gradnju trajnog graničnog zida. Konačno, nakon što se stanje na granici razvilo u pravu krizu, oni su se odlučili na djelovanje," rekao je glasnogovornik guvernera C.J. Karamargin. "Bolje ikad nego nikad."

"Još se razrađuju konačni detalji o troškovima, a onda će početi radovi," rekao je Karamargin agenciji Associated Press.

Sporazum dolazi dva tjedna prije nego što će demokrata Katie Hobbs, koja se protivi gradnji, preuzeti dužnost guvernera.

Rad na postavljanju do tri hiljade kontejnera, po cijeni od 95 miliona dolara, bio je jednu trećinu dovršen, ali su posljednjih dana prosvjednici, zabrinuti zbog negativnih posljedica zida po okolinu, zadržali radove.

U međuvremenu, ograničenja na tražioce azila koji se nadaju ući u SAD su trebala isteći u srijedu. Administracija predsjednika Bidena traži od suda da ukine ta ograničenja iz vremena Trumpove administracije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG