Linkovi

Arizona i zvanično potvrdila Bidenovu pobjedu


ARHIVA - Brojanje glasova u Arizoni (Foto: Reuters/Jim Urquhart)
ARHIVA - Brojanje glasova u Arizoni (Foto: Reuters/Jim Urquhart)

Zvaničnici Arizone u ponedjeljak su potvrdili rezultate izbora u toj državi i tako ozvaničili tijesnu pobjedu demokrate Joea Bidena nad aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji advokati i dalje iznose neosnovane tvrdnje o krađi tokom prebrojavanja glasova.

Državna sekretarica, iz Demokratske stranke, Katie Hobbs​, potvrdila je rezultate u prisustvu guverenera Douga Duceyja​ i glavnog tužioca Marka Brnovića, koji su obojica republikanci, i glavnog sudije Vrhovnog suda Arizone Roberta Brutinela.

Biden je tek drugi demokrata koji je pobijedio u Arizoni u posljednjih 70 godina. Prema konačnim rezultatima izbora, osvojio je 10.457 ili 0,3 odsto glasova više od Trumpa, od ukupno gotovo 3,4 miliona. Demokratski elektori, njih 11, sastaće se 14. decembra da bi formalno dodijelili elektorske glasove Bidenu.

Tužbe, kojim su Trumpov izborni štab i njegove pristalice pokušale da ospore izborne rezultate, bile su uglavnom neuspješne dok Trump i dalje iznosi neosnovane optužbe o izbornoj prevari i odbija da prizna poraz.

Nema dokaza o rasprostranjem nepravilnostima tokom izbora, a izborni zvaničnici iz obje stranke javno su saopštili da je glasanje proteklo bez problema, dok su međunarodni posmatrači potvrdili da nije bilo ozbiljnih neregularnosti, podsjeća AP.

Sudija u Phoenixu je prošle nedjelje odbacio pokušaj Republikanske stranke Arizone da odloži potvrdu izbornih rezultat u okrugu Maricopa, kao i tužbu kojom se tražilo ponovno prebrojavanje dijela glasova.

U međuvremenu, Trumpovi advokati Rudy Giuliani i Jenna Ellis​ su u hotelu u Phoenixu održali sastanak na kojem su iznijeli tvrdnje o nepravilnostima tokom brojanja glasova u Arizoni. Međutim, nisu iznijeli dokaze za tvrdnje o rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Na pretresu, koji bi trebalo da traje nekoliko sati, učestvuje devet republikanskih članova državne skupštine. Predsjedavajući oba doma odbacili su njihov zahtjev da se pretres održi u skupštini.

Potvrda rezultata omogućila je demokrati Marku Kellyju​ da zauzme mjesto u Senatu, poslije vanrednih izbora za popunjavanje položaja upražnjenog poslije smrti senatora Johna McCaina 2018. godine. Kelly bi u srijedu trebalo da položi zakletvu u Washingtonu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG