Linkovi

Arheolozi u Marylandu istražuju način života crnačkih robova s početka 19. stoljeća


Arheolozi u Marylandu istražuju način života crnačkih robova s početka 19. stoljeća
Arheolozi u Marylandu istražuju način života crnačkih robova s početka 19. stoljeća

Kate Birmingham: "Po razmještaju dimnjaka u njihovim nastambama možemo zaključiti da je u njima bilo prilično hladno. Pronašli smo i dosta dugmadi, koja su – kako se čini – bila skidana s određene, lakše odjeće kako bi se našila na onu topliju."

U mjestu Frederick u Marylandu arheolozi istražuju ostatke naselja u kojem su početkom 19. stoljeća živjeli crnački robovi koji su radili na obližnjoj plantaži. Stručnjaci Službe za održavanje nacionalnih parkova tvrde da iskopine ukazuju na najveće naselje takve vrste u blizini glavnog grada Sjedinjenih Država. U Frederick je nedavno otišla Kavitha Cardoza.

Arheologinja Joy Beasley korača lokacijom koja je poznata kao Best Farm. Tu se, na nekih 300 hektara, prije dvjesto godina prostirala plantaža francuske obitelji Vincendieres koja se u Maryland – na istočnoj obali Sjedinjenih Država – preselila s Haitija. Njihova prostrana kamena kuća kao i pomoćne zgrade na farmi i dalje su tu. U blizini je i šest nastambi u kojima su živjeli robovi.

Joy Beasley kaže da se njihovi temelji i danas mogu vidjeti. Tu je živjelo nekih 90 robova: "To je otprilike deset puta više nego što im je zapravo trebalo na farmi ove veličine. Po tome je obitelj Vincendieres bila jedna od najvećih robovlasničkih obitelji u ovom kraju, kao i u cijeloj državi Maryland."

Jedna od najvećih, ali i najbrutalnijih. Joy Beasley kaže da su ovi francuski doseljenici s Haitija od tamo donijeli i izrazito okrutne metode postupanja s robovima: "Svjedoci iz tog vremena spominju posebne okove u kojima su robovi bili bičevani, te prave sprave za mučenje koje su se mogle vidjeti na farmi."

Zbog toga je obitelj Vincendieres bila čak i optuživana na sudu – za okrutno mučenje robova, njihovu nedovoljnu ishranu te nedostatno odijevanje. Kate Birmingham koja radi u Službi za održavanje američkih nacionalnih parkova kaže da se razmjerno malo zna o samim robovima koji su tu živjeli. Arheološka iskapanja na ovoj lokaciju otkrila su neke predmete koji ukazuju na neke aspekte njihova života. "Po razmještaju dimnjaka u njihovim nastambama možemo zaključiti da je u njima bilo prilično hladno. Pronašli smo i dosta dugmadi, koja su – kako se čini – bila skidana s određene, lakše odjeće kako bi se našila na onu topliju" - kaže Kate Birmingham.

Mary Harris istražuje prošlost Amerikanaca afričkog podrijetla u ovom dijelu Marylanda. Za nju su ova iskapanja kod Fredericka prilično bolno iskustvo. Naime, kaže ona, robovi - čiji su preci u Ameriku došli iz Afrike – željeli su iste stvari kao i svi ostali ljudi, imati dom i obitelj. "Hvatali su se u koštac sa strašnim problemima. Bili su jaki i otporni. Od njih se može svašta korisno naučiti" - kaže Mary Harris.

Arheološka istraživanja na lokaciji Best Farm nastavljaju se ovog ljeta. Joy Beasley i njezini kolege nadaju se da će tu jednog dana biti muzej u kojem će se posjetitelji moći upoznati s načinom života na robovlasničkoj farmi s početka 19. stoljeća.

XS
SM
MD
LG