Linkovi

Film "Argo"- tajni plan CIA-e o oslobađanju američkih diplomata u Teheranu 1979


Film je režirao glumac Ben Affleck, za kojeg mnogi kažu da bi za tu ulogu mogao dobiti Oskara
Film je režirao glumac Ben Affleck, za kojeg mnogi kažu da bi za tu ulogu mogao dobiti Oskara

To je priča o bivšem operativcu CIA-e Antoniu Mendezu i njegovom smjelom planu oslobađanja Amerikanaca. Ono što vidite u filmu je zasnovano na stvarnim operacijama.

Film Argo, špijunsku dramu, režirao je glumac, dobitnik Oskara, Ben Affleck. To je priča o bivšem operativcu CIA-e Antoniu Mendezu i njegovom smjelom planu da oslobodi šestoricu američkih diplomata koji su se krili u Teheranu tokom krize sa taocima 1979. Mendez i šestorica Amerikanaca se bore sa vremenom u nastojanju da pobjegnu iz zemlje.

Teheran, 4 novembar 1979-američki diplomati nisu očekivali da će postati taoci. 52 njih su uzeti kao taoci, dok je šestero uspjelo pobjeći. Dok su se Amerikanci krili u rezidenciji kanadskog ambasadora, Tony Mendez, operativac CIA-e, u Americi kuje zavjeru kako da ih oslobodi. Uz pomoć holivudskog producenta i šminkera, Mendez nadolazi na plan za snimanje lažnog filma i putovanje za nalaženje lokacija u Teheranu. Amerikanci koji se kriju imaju 72 sata da zapamte sve o svom novom identitetu, o svojim biografijama i ulogama u filmu. Argo je fascinirajući jer se stvarno desio. Teško je zamisliti da je Tony Mendez, povučeni gentleman koji živi miran život u ruralnom dijelu Marylanda, bio agent CIA-e koji je tokom cijele karijere izvršavao akcije kao što je ta.

Neke od najboljih ideja koje vidite u filmu su zasnovane na stvarnim operacijama. James Bond je uveliko živ u tajnim operacijama, u stvarnim situacijama, kaže Tony Mendez.

Jedna od takvih situacija je umjetnost prikrivanja. Mendez je za svoje akcije nagrađen najvećom nagradom CIA-e. Ali to je bila tajna sve do početka 90-tih godina.

Mogli ste spasiti svijet, ali ste još uvijek sjedili i smješkali se, i znali da ste to još jednom odradili, a da niko ne zna, priča Tony Mendez.

Nakon svih ovih godina tajnosti, Mendez je postao zvijezda, koju glumi Ben Affleck, zvijezda u Hollywoodu, u centru pažnje. Nakon gledanja filma, zapanjeni ste odlučnosti bivšeg špijuna da odradi svoj posao, bez obzira koliko je on opasan.
XS
SM
MD
LG