Linkovi

Film "Argo"- tajni plan CIA-e o oslobađanju američkih diplomata u Teheranu 1979


Film je režirao glumac Ben Affleck, za kojeg mnogi kažu da bi za tu ulogu mogao dobiti Oskara

To je priča o bivšem operativcu CIA-e Antoniu Mendezu i njegovom smjelom planu oslobađanja Amerikanaca. Ono što vidite u filmu je zasnovano na stvarnim operacijama.

Film Argo, špijunsku dramu, režirao je glumac, dobitnik Oskara, Ben Affleck. To je priča o bivšem operativcu CIA-e Antoniu Mendezu i njegovom smjelom planu da oslobodi šestoricu američkih diplomata koji su se krili u Teheranu tokom krize sa taocima 1979. Mendez i šestorica Amerikanaca se bore sa vremenom u nastojanju da pobjegnu iz zemlje.

Teheran, 4 novembar 1979-američki diplomati nisu očekivali da će postati taoci. 52 njih su uzeti kao taoci, dok je šestero uspjelo pobjeći. Dok su se Amerikanci krili u rezidenciji kanadskog ambasadora, Tony Mendez, operativac CIA-e, u Americi kuje zavjeru kako da ih oslobodi. Uz pomoć holivudskog producenta i šminkera, Mendez nadolazi na plan za snimanje lažnog filma i putovanje za nalaženje lokacija u Teheranu. Amerikanci koji se kriju imaju 72 sata da zapamte sve o svom novom identitetu, o svojim biografijama i ulogama u filmu. Argo je fascinirajući jer se stvarno desio. Teško je zamisliti da je Tony Mendez, povučeni gentleman koji živi miran život u ruralnom dijelu Marylanda, bio agent CIA-e koji je tokom cijele karijere izvršavao akcije kao što je ta.

Neke od najboljih ideja koje vidite u filmu su zasnovane na stvarnim operacijama. James Bond je uveliko živ u tajnim operacijama, u stvarnim situacijama, kaže Tony Mendez.

Jedna od takvih situacija je umjetnost prikrivanja. Mendez je za svoje akcije nagrađen najvećom nagradom CIA-e. Ali to je bila tajna sve do početka 90-tih godina.

Mogli ste spasiti svijet, ali ste još uvijek sjedili i smješkali se, i znali da ste to još jednom odradili, a da niko ne zna, priča Tony Mendez.

Nakon svih ovih godina tajnosti, Mendez je postao zvijezda, koju glumi Ben Affleck, zvijezda u Hollywoodu, u centru pažnje. Nakon gledanja filma, zapanjeni ste odlučnosti bivšeg špijuna da odradi svoj posao, bez obzira koliko je on opasan.
XS
SM
MD
LG