Linkovi

Arena Stage: Teatar koji ne poznaje rasne ili klasne različitosti


Učesnici programa teatra Arena Stage
Učesnici programa teatra Arena Stage

U programima teatra Arena stage svake godine učestvuje više od 20 hiljada mladih iz područja Washingtona i to je jedan od najboljih američkih programa integracije u umjetnost.

Teatar Arena Stage ovdje u Washingtonu je vodeći centar za produkciju, razvoj i proučavanje američkog teatra. Među njegovim aktivnostima su i teatarski programi za mlade, čak i one koji u svojim školama i zajednicama nemaju pristup umjetničkom obrazovanju. Kako bi se pomoglo financiranje takvih programa, Arena Stage je nedavno organizirala 18-ti godišnji gala događaj prikupljanja novca. Događaj, koji je održan u istorijskom teatru Lincoln, je bio neobičan spoj umjetnosti i politike.

Bila je to noć pjesme, plesa i drame. U programima teatra Arena stage svake godine učestvuje više od 20 hiljada mladih iz područja Washingtona i to je jedan od najboljih američkih programa integracije u umjetnost. Još od osnivanja 1950 godine, Arena Stage svake godine ima raznoliku publiku od preko 200 hiljada ljudi. Direktorica umjetničkog programa Anita Maynard Losh kaže da oni imaju razne programe kako bi se školska djeca upoznala sa teatrom.

Anita Maynard Losh, direktorica umjetničkog programa Arena Stage
Anita Maynard Losh, direktorica umjetničkog programa Arena Stage

Mi također imamo i vannastavne programe, programe koje radimo sa organizacijama u zajednici, kao što je pedijatrijska njega za one sa virusom HIV i AIDS-om, sa bolničkim programima. Mi surađujemo sa odjelima za djecu i roditelje i koristimo umjetnost teatra kako bi se obogatili životi učenika koji nemaju te mogućnosti, kaže gospođa Losh.

Jesse Jackson Jr., kongresmen
Jesse Jackson Jr., kongresmen

Programi teatra Arena Stage uključuju i ljetni kamp, program Moving stories, te vannastavni program Voices of now, koji je započeo u jugozapadnom dijelu Washingtona i sada se širi na ostatak grada. Djeca koja učestvuju u tim programima kažu da oni mogu biti iskustvo koje mijenja život.

Uz Program Voices of now sam stekla više prijatelja, zabavno je. Nadam se da će me on osloboditi moje stidljivosti, kaže djevojčica, učesnica programa.

U početku nisam znao šta da radim, nisam znao ljude, bio sam stidljiv. Program mi je pomogao da postanem bolja osoba u životu, jer sada znam kako da srećem ljude. On vam zaista pomaže ne samo u školi, već i u životu, kaže dječak, učesnik programa.

Norman Dicks, kongresmen
Norman Dicks, kongresmen

Među učesnicima gala događaja je bio i američki kongresmen Jesse Jackson Jr., koji je publici pokazao svoje plesne sposobnosti. On kaže da je uključivanje u umjetnost važno za svaku zajednicu.

Kroz umjetnički izraz ljudi se upoznaju i ne poznaju rasu, spol ili klasu. Na bini nema klasnih razlika, samo talenat. Vjerujem da kroz muziku i slobodu izražaja muzika može postići ono što često žestoke stranačke borbe i politika ne mogu, kaže kongresmen Jackson.

Eleanor Holmes Norton,, zastupnica Washington DC-a u kongresu
Eleanor Holmes Norton,, zastupnica Washington DC-a u kongresu

Veliki zagovornik umjetnosti je i kongresmen Norman Dicks koji je dobio nagradu American Voice za doprinos umjetnosti. On kaže da je kongres nedavno izdvojio 50 miliona dolara za neprofitne i umjetničke organizacije, i dodaje da umjetnost, između ostalog, može pomoći otvaranju radnih mjesta.

Biti uključen i izložen umjetnosti može pomoći ljudskom duhu. Može pomoći ne samo zacjeljenju, već može pomoći ljudima da ostvare svoj najveći potencijal, kaže kongresmen Dicks.

Političari i umjetnici zajedno na sceni u teatru Lincoln
Političari i umjetnici zajedno na sceni u teatru Lincoln

Eleanor Holmes Norton, zastupnica Washington DC-a u kongresu, kaže da umjetnost može prevazići političke i društvene razlike onda kada politika ne može.

Političari se uvijek nastoje povezati sa ljudima i imitirati umjetnost, koja to radi tako prirodno. Mi se moramo dobro potruditi kako bi to uradili, kaže gospođa Norton.

Anita Maynard Losh kaže da umjetnost pomaže djeci da razviju sposobnosti na različitim nivoima.

Provedene su brojne studije o tome na koji način umjetnički obrazovni programi poboljšavaju život djece, od ocjena u školi do kritičkog načina razmišljanja. Ali mislim da je jedna od najvažnijih stvari radost koju ona donosi djeci, jer je ta radost nešto što oni nose sa sobom i što ih jača kroz cijeli život, kaže gospođa Losh.

U samo jednoj sezoni, programi teatra Arena Stage održavaju hiljadu i 350 dramskih radionica za učenike i učitelje, i pripremaju više od 900 učenika za izvedbe na teatarskoj sceni.

XS
SM
MD
LG