Linkovi

Nacionalni arboretum - tajni park Washingtona


Nacionalni Arboretum u Washingtonu
Nacionalni Arboretum u Washingtonu

Mjesto koje čak ni mnogi stanovnici Washingtona nikada nisu posjetili.

Oni koji prvi put posjete američki Nacionalni arboretum, iznenadit će se kako se ovako veliki i očaravajući park nalazi tako blizu gradskoj gužvi glavnog američkog grada, a istovremeno tako daleko od njega. Arboretum je smješten na periferiji Washingtona i do njega je teško doći javnim prijevozom.

Američki Nacionalni arboretum proteže se na 180 hektara zemlje u istočnom dijelu Washingtona, nekoliko kilometara od središta grada. U njemu priroda sjaji u svoj svojoj ljepoti. Zahvaljujući pažljivoj brizi botaničara i vrtnih dizajnera, ovaj arboretum pruža savršen bijeg od mahnitog tempa glavnog američkog grada. Jedno od omiljenih mjesta za posjetitelje je ribnjak. Sam Augusta doveo je svog jednogodišnjeg sina na igru uz rub ribnjaka:"Volimo ovdje doći gledati ribe i cvijeće lokvanja i ostalih biljaka na vodi. Moj sin nikada nije vidio ribe iz takve blizine".

I Joan Love redovito posjećuje park. Kaže da poznaje gotovo svaku biljku, a susreće i životinje koje nikad ne bi očekivali da ćete vidjeti u velikom gradu: "Toliko se toga ovdje može vidjeti i čovjek se može tako dobro zabaviti. Što je najbolje, niste ni svjesni da ste tako blizu Washingtona. Osjećate samo da ste tu, u svoj toj divoti".

Naravno, s obzirom da se nalazi u Washingtonu, primjereno je da arboretum sadrži i nešto što je nekad doslovce bilo dio kongresne zgrade - zgrade Capitola. To su stupovi isklesani od virdžinijskog kamena koji su nekad stajali na istočnom ulazu u kongresnu zgradu. Oni su svjedočili inauguraciji američkih predsjednika – od Thomasa Jeffersona do Dwighta Eisenhowera. Kad je zgrada renovirana 1958. godine, kameni su stupovi zamijenjeni novim, mramornim, i tako su ovi stari dodijeljeni arboretumu. Osim što služi kao mjesto za opuštanje, arboretum ima još jednu svrhu – pojašnjava njegov direktor Thomas Elias: "Nacionalni arboretum utemeljen je 1927. godine odredbom Kongresa kao prostor za istraživanje i naobrazbu, na kojem bi se proučavale biljke i o njima se informiralo američku javnost".

Svake godine arboretum šalje znanstvenike na skupljanje uzoraka biljaka iz različitih dijelova svijeta. Biljke se donesu i zasade u parku, gdje se koriste za istraživanje metoda razmnožavanja biljaka koje će biti otporne na bolesti i insekte. U arboretumu se nalazi i posebna izložba biljaka koje se koriste za proizvodnju bio goriva. Među 21 sortom, tu su alge, lucerka, afrička uljana palma te poznatije vrste, poput suncokreta, soje i kineskog sorguma i sirka. No, najatraktivnija karakeristika ovog parka za posjetitelje ipak je njegova ljepota i spokojnost. Iako se s najvišeg vrta arboretuma može vidjeti zgrada Kongresa i washingtonski obelisk, posjetitelji imaju osjećaj da se nalaze u oazi daleko od grada i svijeta politike.

XS
SM
MD
LG