Linkovi

Arapska liga posjetila kinesku regiju Xinjiang, odbacila genocid nad Ujgurima


Urumqi, Xinjiang provincija, Kina
Urumqi, Xinjiang provincija, Kina

Kina koristi nedavnu posjetu delegacije Arapske lige Xinjiangu da istakne, kako kaže, podršku njenoj politici u regiji.

Stručnjaci, međutim, kažu da pohvale koje je Peking navodno dobio od diplomata i zvaničnika koji su učestvovali na putovanju nisu ništa drugo do "kineska propaganda" i pokušaj da se zamaskiraju kršenja ljudskih prava tamo.

Postupanje Kine prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama u Xinjiangu glavni je izvor međunarodne zabrinutosti. Zapadne zemlje iznijele su optužbe za prisilni rad, vjerski progon, a neke, uključujući Sjedinjene Države, klasificirale su ono što se događa u Xinjiangu kao genocid, optužbu koju Peking negira.

Izvještaji državnih medija i primjedbe kineskih zvaničnika o posjeti delegacije prikazali su putovanje kao potpuno odbacivanje onoga što je Zapad nazvao "optužbama za etnički genocid".

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da su tokom posjete Xinjiangu od 30. maja do 2. juna članovi delegacije Arapske lige izrazili zahvalnost za napore Kine u Xinjiangu i pohvalili razvoj i stabilnost regije.

„Tokom svog putovanja, delegacija je otputovala u Urumqi i Kašgar, gdje su posjetili džamije, islamske institute, lokalna preduzeća, stare gradove i izložbu o borbi protiv terorizma i deradikalizacije, sa mještanima obavljali molitve u džamijama i stekli iskustvo iz prve ruke o njihovim sretnim životima", rekao je Vang na brifingu za novinare u Pekingu ranije ove sedmice.

"Arapske zemlje su pohvalile brigu koju su primili muslimani u Xinjiangu i pripadnici drugih etničkih manjinskih grupa i izrazile čvrstu podršku naporima Kine da promovira razvoj Xinjianga i osigura njegovu stabilnost."

Prema Wangu, arapske zemlje su uvijek imale pravednu poziciju prema Xinjiangu.

Sjedište Arapske lige u Kairu, Egipat, 7. maja 2023.
Sjedište Arapske lige u Kairu, Egipat, 7. maja 2023.

"Ono što je delegacija Arapske lige vidjela vlastitim očima u Xinjiangu još jednom pokazuje da će istina uvijek pobijediti, a oni koji žele da okaljaju Kinu manipulacijom pitanjima vezanim za Xinjiang neće uspjeti", rekao je Wang.

Arapska liga, osnovana 1945. godine, je konfederacija 22 arapske zemlje čiji je cilj poboljšati koordinaciju o zajedničkim interesima. Njegova povelja promoviše saradnju, odriče se nasilja i posreduje u sporovima, ali nema mehanizme za sprovođenje.

Kritičari ističu da je očigledno odobravanje kineske politike od strane delegacije Arapske lige u suprotnosti s nalazima i zaključcima Ureda UN-a za ljudska prava, koji je istaknuo ozbiljna kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

U objavi na Twitteru, Adrian Zenz, viši saradnik i direktor kineskih studija u Memorijalnoj fondaciji žrtava komunizma sa sjedištem u Washingtonu, nazvao je posjetu "strašnom izdajom".

Prošle godine je Ured UN-a za ljudska prava objavio procjenu stanja ljudskih prava u Xinjiangu, zaključujući da kineske akcije protiv Ujgura i drugih manjinskih grupa mogu predstavljati zločine protiv čovječnosti.

Procjena je naglasila različita kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u Xinjiangu, uključujući proizvoljno zatvaranje, prisilni rad, kulturnu asimilaciju, nadzor i ograničenja vjerskih i jezičkih sloboda.

Prema riječima Abdulhakima Idrisa, direktora Centra za ujgurske studije sa sjedištem u Washingtonu, posjeta delegacije Arapske lige i podrška kineskim akcijama u Xinjiangu dio je kineske propagandne kampanje za prikrivanje maltretiranja Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

"Ova posjeta je posljednji primjer propagandnih napora kineskog komunističkog režima da sakrije genocid Ujgura u istočnom Turkistanu od svjetskog javnog mnijenja", rekao je Idris za Glas Amerike u e-poruci, koristeći naziv Istočni Turkistan, omiljeni naziv za regiju Ujgura.

Kineske medijske kuće Xinhua i Global Times objavile su da je posjeta delegacije Xinjiangu u suprotnosti sa prikazima zapadnih medija.

U kineskim izvještajima stoji da je delegacija Arapske lige pohvalila kineska dostignuća u Xinjiangu u očuvanju ljudskih prava, posebno ističući kineske "antiterorističke" napore u regiji.

„Grupa je posjetila brojne lokacije u Xinjiangu i rekla da se region ne podudara s onim što ga prikazuju zapadni mediji, a može se pohvaliti harmonijom i stabilnošću, brzo rastućom ekonomijom i živopisnom i prosperitetnom kulturom, a stanovnici žive i rade u miru. i zadovoljstvo", navodi Xinhua.

Posjeta je privukla pažnju prvenstveno kineskih državnih medija kao što su China Daily, China Central Television, Xinhua i Global Times. Kineske ambasade i diplomate podijelile su izvode iz tih izvještaja na Twitteru. Arapska liga nije spomenula posjetu na svojoj web stranici ili na društvenim mrežama.

Međutim, Idris je rekao da izjave delegacije treba razmotriti u kontekstu ekonomskih i diplomatskih veza između njihovih zemalja i Kine.

„Danas je Kina učinila mnoge zemlje iz arapskog svijeta i muslimanskih regija ovisnima o njoj, kako ekonomski tako i diplomatski“, rekao je Idris.

Ove zemlje nisu u stanju da odgovore kako se očekuje u pogledu ljudskih prava i demokratije zbog njihovog ekonomskog oslanjanja na Kinu. Umjesto toga, oni favoriziraju objašnjenja kineske vlade, dodao je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG