Linkovi

Sloboda medija u arapskim zemljama i dalje vrlo ograničena


Karin Karlekar
Karin Karlekar

Adel Iskandar: "Svjedoci smo stalne borbe između medija koji žele prakticirati i učvrstiti slobodu izraza i vojske koja smatra da mora kontrolirati političku situaciju."

Zimus i proljetos u arapskim je zemljama nakon masovnih prosvjeda svrgnuto nekoliko autoritarnih vlada. Nedavno su održani izbori u Tunisu a sljedeći mjesec održavaju se u Egiptu. No, prijelaz k slobodnijem i otvorenijem društvu je težak – što posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju mediji.

Kada je početkom godine s vlasti sišao egipatski predsjednik Hosni Mubarak, očekivalo se da će takozvano Arapsko proljeće dovesti i do slobode medija. Međutim, situacija je teža nego što je to prvotno izgledalo. U Kairu su nedavno silom prekinuti novi prosvjedi, a državni su mediji o tome izvještavali na 'stari' način. Čak se tvrdilo da su prosvjednici bili naoružani a građane su javni mediji pozivali da izađu na ulice i iskažu podršku vojsci.

Takvo izvještavanje komentira Adel Iskandar, stručnjak za arapske medije koji predaje na washingtonskom sveučilištu Georgetown: "To nas je podsjetilo na činjenicu da se državni mediji nisu reformirali već da su se čak i pogoršali u svom izvještavanju."

Mnogi novinari u Egiptu žale se da se vojne vlasti, odnosno privremeno državno vijeće, miješaju u programsku politiku medija. Novinar Yosri Fouda je odlučio prestati sa svojim popularnim kontakt programom zbog toga što su mu vlasti stalno govorile što smije a što ne smije reći. Adel Iskandar o tome kaže: "Svjedoci smo stalne borbe između medija koji žele prakticirati i učvrstiti slobodu izraza i vojske koja smatra da mora kontrolirati političku situaciju."

O tome govori i Karin Karlekar iz organizacije Freedom House koja prati slobodu medija širom svijeta: "Vojne vlasti u Egiptu kao da ne zanima reforma. Bilo je nekoliko slučajeva represije, pogotovo blogera. Poruka je da nitko ne smije kritizirati vojne vlasti."

Karin Karlekar smatra da u Tunisu postoje bolje šanse za slobodu medija: "Nedavno su usvojili zakon o slobodi informiranja, što je dobar korak. Govori se o zakonskim reformama na tom planu. Uz to postoji niz grupa i organiazcija koje se u tome angažirane."

U Siriji je situacija najgora. Tamo su mediji takoliko ograničeni da je Internet jedini izvor slobodnijih informacija – kaže Adel Iskandar sa sveučilišta Georgetown.

XS
SM
MD
LG